Szívvel, lélekkel küzdöttek a mindszenti templom felújításáért – felavatták a Mindenszentek-templomot

Kormányzati és uniós támogatással felújították a mindszenti Mindenszentek-templomot, amelyet hálaadó szentmise keretében vasárnap Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök áldott meg.

Az 1880-ban épült mindszenti római katolikus templom korszerűsítése csaknem egy évig tartott. Felújították az épület teljes külső homlokzatát, valamint a tetőszerkezetet. A korábban jelentős gondot okozó vizesedést a kivitelező speciális módszerrel szüntette meg. A fűtéshez és az elektromos világításhoz szükséges energiát napelemek által termelt áram biztosítja.

Szívvel, lélekkel küzdöttek a mindszenti templom felújításáért – felavatták a Mindenszentek-templomot 1

Megújult a késő barokk stílusú műemléképület szakrális tere is: korszerűsödött az elektromos hálózat, az aljzatbetonra új padlóburkolat került, kifestették a templom teljes belső terét és felújították a padokat.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy ebben az összekuszálódott világban amiben élünk – ahol keresztényüldözés folyik a világ több pontján – van egy nemzet, a magyar nemzet, amely küzd a kereszténységünkért. A most felújított templom is azt a célt szolgálja, hogy találkozhassanak a keresztények, és meghallgassák Isten igéjét.

Szívvel, lélekkel küzdöttek a mindszenti templom felújításáért – felavatták a Mindenszentek-templomot 3

Zsótér Károly, Mindszent polgármestere köszönetet mondott mindenkinek, akik nélkül nem jöhetett volna létre a beruházás. Elmondta, hogy amikor elhatározták, hogy felújítják a templomot, akkor kikötötték, hogy addig fognak szívvel-lélekkel küzdeni, amíg el nem érik a célt.

Szívvel, lélekkel küzdöttek a mindszenti templom felújításáért – felavatták a Mindenszentek-templomot 4

A templom felújítását az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap mintegy 50 millió és hazai központi költségvetési 100 millió forintos támogatása tette lehetővé. A rekonstrukció kivitelezője a hódmezővásárhelyi Építészmester Zrt. volt.

Szívvel, lélekkel küzdöttek a mindszenti templom felújításáért – felavatták a Mindenszentek-templomot 2