Márki-Zay tovább gyűlölködik – megint durván leszólta a fideszeseket

Már a balliberális oldalon is egyre kevésbé veszik komolyan a hódmezővásárhelyi polgármestert, akit nem egész egy éve a legnépszerűbb ellenzéki politikusnak mértek, mára viszont a futottak még kategóriába került. Márki-Zay országos törtetése bukásra van ítélve, de közben városa ment rá a kudarcos kalandra.

Újabb országos közvélemény-kutatás igazolja, hogy Márki-Zay Péter totálisan esélytelen az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztási versenyben. Két hete a Publicus Intézet mutatta be, hogy összezsugorodott a vásárhelyi polgármester támogatottsága, most pedig egy másik, kormánypártisággal ugyancsak nem vádolható intézet, a Medián felmérése jutott ugyanerre a következtetésre.

A Medián is egyetért a Publicusszal abban: Karácsony Gergely főpolgármester (MSZP-P-LMP), Dobrev Klára EP-képviselő (DK) és a Jobbik-elnök Jakab Péter között dőlhet el az előválasztás, Fekete-Győr András (Momentum), Pálinkás József (Új Világ Néppárt) és Márki-Zay Péter (MMM) labdába se rúghat. A második fordulóba jutásra egyértelműen Karácsony, Dobrev és Jakab az esélyes, ami megerősíti azokat az információkat és találgatásokat, hogy Márki-Zay – látva pozíciói gyengülését – valamiféle politikai alku keretében vissza fog majd lépni. Portálunk forrásai szerint Karácsony javára.

A HVG megrendelésére készült friss Medián-kutatás szerint egyébként két hónap alatt mind a három élen álló politikus növelni tudta a támogatottságát az ellenzéki szavazók körében: Karácsony Gergely 7, Jakab Péter 3, Dobrev Klára pedig 4 százalékponttal. Jakab így most 43, Karácsony 41, Dobrev 26 százalékon áll. (A Medián mérése nem a klasszikus szavazási preferencia, az első és második említéseket vetíti ki egy 100 fokú skálára, az összérték ezért nem 100 százalék – a szerk.) Külön kiemelik, hogy Gyurcsány Ferenc feleségének elutasítottsága folyamatosan csökken. Úgy fogalmaznak: „a másik három jelöltnek kicsi a támogatottsága”. Márki-Zay már egészen 16 százalékig süllyedt.

Vagyis kimondhatjuk: bezuhant a vásárhelyi városvezető népszerűsége még a balliberális érzelmű választópolgárok között is. Jelzésértékű a támogatáscsökkenés, hiszen éppen a Medián elmúlt két esztendőben végzett és közölt mérései 2019-ben és 2020 őszén is azt igazolták, hogy Márki-Zay – többek között Karácsonyt is megelőzve – a legnépszerűbb ellenzéki politikus az országban. Tavaly és tavalyelőtt még 34-35 százalékra mérték, azaz mostanra kevesebb mint a felére esett vissza a támogatottsága, szimpatizánsainak több mint felét elveszítette. Ami aligha függetleníthető a hozzá köthető politikai botrányok sorozatától és sikertelen polgármesteri tevékenységétől.

Vásárhelyi szempontból különösen szomorú, hogy a város fejlődése ment és megy rá Márki-Zay kudarcos karrierépítési kísérletére. Az MMM-elnök az elmúlt időszakban láthatóan mindent egy lapra tett fel, hogy dobbanthasson az országos politikába, Vásárhely ügyeinek intézése helyett országos haknikörúttal múlatta és múlatja az idejét: hol kormányekéző politikai fórumot tart valamelyik településen Békéstől Somogyig, hol a „függetlenobjektív” sajtóorgánumok budapesti stúdióiban szidja a Fideszt. Ugyanakkor szembetűnő, hogy egyre inkább csak cirkuszaival, balhézásával és hajmeresztő kijelentéseivel tud bekerülni a hírekbe, saját maga koptatta el a karakterét.

Az olyannyira áhított nagypolitikai pályafutás oltárán városának fejlődését is beáldozta, de mostanra egyértelművé vált: ahogy a többmilliárdos helyi nagyberuházások (könyvtár, gimnáziumok stb.) sorra mentek a lecsóba a városvezetés szerencsétlenkedése miatt, úgy a polgármester csörtetése is elbukott. Márki-Zay Péter egy esélytelen, vesztes miniszterelnök-jelölt-jelölt, akinek nem osztanak lapot. Egy olyan bukott botrányhős, akit egyre kevésbé vesznek komolyan, és akinek aligha lesz bárki is szívesen a szövetségese, bármilyen színezetű kormány alakul is 2022-ben…