Biztonságos és kiszámítható élet a megye gazdáinak

Szentesen, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete adott otthont annak a szakmai napnak, amit a mezőgazdaság fellendítése érdekében tartottak csütörtökön. A tanácskozást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a megyei kormányhivatal és az Agrárminisztérium közös szervezésében valósították meg.

A rendezvényt dr. Bencsik Dávid nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár országjárása kapcsán tartották meg, amelynek célkitűzése, hogy új lendületet és irányokat adjon a hazai agrárium nemzetközi lehetőségeinek és esélyeinek.

Farkas Sándor miniszterhelyettes, a szentesi-csongrádi térség országgyűlési képviselője a szakmai nap sajtótájékoztatóján elmondta, a koronavírus-járvány idején tovább erősödött a magyar agrárium társadalmi elismertsége, mivel a pandémia mindenkiben megerősítette, mennyire fontos, hogy biztonságos és megfelelő mennyiségű élelmiszer kerüljön magyar fogyasztók asztalára és az exportpiacokra.

– Az agrárkormányzat egyik alapvető feladata, hogy hosszú távon biztonságos, kiszámítható környezetet biztosítson az ágazat szereplőinek, a vidéken élőknek – tette hozzá.

Farkas Sándor közölte, a tavalyi és idei, a közeljövőben megjelenő pályázatok megteremtik annak lehetőségét, hogy a magyar agrárium 20-25 millió embernek tudjon biztonságos élelmiszert előállítani. Cél az is, hogy sokkal szorosabb kapcsolat alakuljon ki az alapanyagokat előállítók és a feldolgozóipar között, mert e kettő csak együtt működhet hosszú távon biztonságosan és eredményesen.

Bencsik Dávid szerint Csongrád-Csanád megye az agrárexport motorja lehet. Kiemelte, Szeged, Hódmezővásárhely és Szentes a magyar élelmiszeripar történelmi gazdasági centrumai, az ágazatot ezen a bázisokon kell újra erősíteni.

– A magyar agrárium történelmi lehetőség előtt áll: a kormány a következő hét évben 4265 milliárd forintot fordít a vidék, az élelmiszeripar és az agrárium fejlesztésére, melyet a helyi sajátosságok figyelembevétele mellett kell meghatározni – mutatott rá az államtitkár. Úgy látja, szükség van a feldolgozóipar bővítésére, az új digitális technológiák bevezetésére, az innovációra, melyben kulcs szerepet játszhat a hazai agrár-felsőoktatás.

Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdasági Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, a régióban kiemelt jelentősége van az agráriumnak. Csongrád-Csanád megyében a vállalkozások 40 százaléka a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén működik. A természeti adottságok kiválóak, a helyi hagyományok mellett rendelkezésre áll a szakmai tudás is.

Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hangsúlyozta: a kamara örömmel lesz kapcsolattartó helyi szinten a gazdálkodók és a döntéshozók között az export és az oda vezető út segítésében. – Ahhoz, hogy minél többen tudjanak ezzel foglalkozni, erős államra, gazdaságra, érdekképviseletre, de mindenekelőtt erős gazdatársadalomra van szükség – mondta.

– A gazdáknak sok mindent meg kellett élniük az elmúlt évtizedekben, de a mostani agrárkormányzat partner abban, hogy a mezőgazdasággal foglalkozók terheinek egy jó részét átvegye – fejtette ki Gémes László. A Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke szerint a mostani pályázatok által például a kertészeteket és a gabonatárolókat is fejleszthetik, valamint gépvásárlás is lehetséges, így minden ágazat jelentősen növekedés előtt áll.

A sajtótájékoztató moderátora Juhász Tünde megyei kormánymegbízott volt.

MTI/Promenad.hu
Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés Facebook-oldal