Vásárhelyi buszbalhé: Márki-Zay tovább hazudozik, Jovány pedig nem fizette be a büntetést

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal lapunk megkeresésére közölte: a Jovány Busz Kft. a mai napig nem fizette be azt a kétszer 100 ezer forintos bírságot, melyet márciusban róttak ki rá, s melyet – sajtóhírek és a polgármester közlése szerint – közösségi adakozásból gyűjtött össze. „A tarhálás” nagyon ment, no de mi jön az után?

Szombat óta ismét két szolgáltató buszai közlekednek Hódmezővásárhelyen, a helyi lakosok nem győzik kapkodni a fejüket – ahogy már többször megírtuk, gyakorlatilag több a városban a járat, mint az érdeklődő. A Volánbusz járatai továbbra is a korábbról megszokott menetrend szerint szállítják az utasokat, miután az állami társaság érvényesnek és élőnek tekinti a korábbi önkormányzati tender alapján 2019. január 1-jével létrejött, 2023 végéig szóló kontraktusát. Ezzel párhuzamosan újra csatasorba álltak a Jovány Busz Kft. buszai is, miután lejárt a cég három hónapos felfüggesztése, amit azért kapott, mert „közforgalmú személyszállításra alkalmas” minősítés nélküli járművekkel szállított utasokat márciusban Vásárhelyen. (Mint ismeretes, Márki-Zay Péter polgármester a tavalyi év utolsó hónapjában hirdette ki veszélyhelyzeti döntését, s az önkormányzat nevében a Jovány Busz Kft.-vel, Jovány Gyula cégével kötött szerződést a Jovány Gyula által „újragondolt” vásárhelyi helyi tömegközlekedés üzemeltetésére 2021. márciustól két évre. A városvezető közben többször kijelentette: a Volánbusz közlekedhet, de a szolgáltatásért Vásárhely nem fizet.)

Márki-Zay szombaton a közösségi oldalán élő videózással fényezte a Jovány Busz Kft. újraindulását. A show-műsorban természetesen a „kedves vezető” vitte a prímet, aki magán kívül szerepet osztott még a zsíros városházi pozícióba ejtőernyőztetett barátjának, Szabó János mindentudó buszfelelős „mindjárt alpolgármesternek”, valamint Jovány Gyulának is, aki a gaz és gonosz kormány(hivatal) által üldözött jótét lélek kisvállalkozót volt hivatott megszemélyesíteni. Alakításaikkal, de leginkább meredek állításaikkal kapcsolatban lapunk több kérdéssel fordult a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalhoz, mely annak idején – két ellenőrzés, büntetés után – három hónapra felfüggesztette a vállalkozás működését.

Márki-Zay = manipuláció, szándékos félrevezetés, hangulatkeltés

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogyan értékelik, hogy Márki-Zay szerint a kormányhivatal márciusban „szabálytalan, törvénytelen eszközökkel” állította le a vásárhelyi buszjáratokat. A kormányhivatal megerősítette: a Jovány Busz Kft. felfüggesztése szabályosan és törvényesen történt.

„Minden ezzel ellentétes állítás kitaláció, valótlan. Márki-Zay Péter polgármester kijelentéseinek tükrében pedig nem más, mint manipuláció, szándékos félrevezetés, hangulatkeltés, politikai haszonszerzés. A kormányhivatal a vásárhelyiek biztonsága érdekében, a Jovány Busz Kft. ügyében a jogszabályokat teljes körűen betartva járt el. Ezt bizonyítja az is, hogy a bíróság eddig minden esetben elutasította a kft. azonnali jogvédelem iránti kérelmeit. A ‘vásárhelyi tömegközlekedés leállításaként’ aposztrofált szankciót – mely valójában a szolgáltató működésének ideiglenes felfüggesztését jelentette – jogszabály írta elő. A bírság nem más, mint a Jovány Busz Kft. folyamatos jogsértésének következménye. Többek között ‘közforgalmú személyszállításra alkalmas’ minősítés nélkül szállított utasokat, veszélyeztetve őket. Ezért a kormányhivatal két alkalommal 100 ezer forintra bírságolta a céget” – részletezik újra a márciusi felfüggesztés okait és közvetlen előzményeit.

Olé, olé, de hol a lé?

A Jovány Busz Kft. tehát kétszer 100 ezer forintos bírságot kapott március első napjaiban, mert „közforgalmú személyszállításra alkalmas” minősítés nélküli buszokkal szállított utasokat Vásárhelyen. A polgármester a közösségi oldalán március 19-én arról számolt be, közösségi adakozásból összegyűlt a pénz. Márki-Zay azt írta, Berényi Károly alpolgármester és vásárhelyi önkéntesek összegyűjtöttek és átadtak Jovány Gyulának 100 ezer forintot, ő maga pedig további 100 ezer forint civil felajánlást juttatott el el hozzá. De ha már ilyen jól működött a „tarhálás”, vajon befizette-e már a cég a büntetést? – kérdeztük a kormányhivatalt.

Vásárhelyi buszbalhé: Márki-Zay tovább hazudozik, Jovány pedig nem fizette be a büntetést 1

Vásárhelyi buszbalhé: Márki-Zay tovább hazudozik, Jovány pedig nem fizette be a büntetést 2

„Bár sajtóértesülések szerint a vállalkozás közösségi adakozásból gyűjtötte össze a büntetést, mai napig nem fizette ki azt” – áll válaszukban. Ezek után már csak az a kérdés, pontosan mi lett annak a 200 ezer forintnak a sorsa, amit az állítólagos gyűjtésből és felajánlásokból Márki-Zay és Berényi Joványnak átadtak a bírságra (a polgármester még le is fotózkodott a vállalkozókkal és a bankjegyekkel). Több mint érdekes, portálunk igyekszik utánajárni, megkeressük az ügyben Jovány Gyulát.

Kár a békétlenkedésért – Békésben pattog a labda

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal lapunkhoz eljuttatott válaszaiból az is egyértelműen kiderül, hogy Márki-Zay és Jovány az ominózus szombati videóban igaztalanul támadta Juhász Tünde kormánymegbízottat, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium is annak kapcsán, hogy a cég két, újonnan beszerzett buszára nem tud végleges engedélyeket intézni, ezért – hangzott el – fennáll a veszélye, hogy azokat csak átmenetileg, 15 napig tudja majd használni. (Aminek a kishomokiak ihatják meg a levét.) A kormányhivatal megerősítette: annak idején éppen Jovány vádolta őket elfogultsággal, ennek okán került a vásárhelyi vita az ITM-hez, mely már június 3-án, azaz a Márki-Zay-féle élő cirkusz előtt két nappal(!) kijelölte az ügyben eljáró hatóságot.

„Jovány Gyula ahelyett, hogy felelősséget vállalt volna a személyszállításra alkalmatlan buszaiért, inkább a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalt vádolta elfogultsággal, és rendőrségi feljelentést tett ellen. Ennek eredményként a hivatal felettes szerve, az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021. június 3-án a Jovány Busz Kft. közlekedési hatósági ügyeiben a Békés Megyei Kormányhivatalt jelölte ki eljáró hatóságként” – közölte a kormányhivatal. Hozzátették: a felfüggesztés leteltével a szolgáltatást ellátó buszoknak természetesen szerepelniük kell a Jovány Busz Kft. kiállított tevékenységi engedélyében. „Ellenkező esetben legfeljebb 15 napig csak helyettesítő járatként funkcionálhatnak. Azon járműnél, amely rendelkezik ‘közforgalmú személyszállításra alkalmas’ bejegyzéssel, nem szükséges újabb műszaki vizsga. Ennek hiányában viszont műszaki vizsgálat kell ahhoz, hogy a jármű a tevékenységi engedélyben szerepelhessen” – magyarázzák. Lényeg a lényeg: ha Jovány új „midibuszainak” rendben van a „közforgalmú személyszállításra alkalmas” minősítése, azokat Békés megyében máris bejegyeztetheti a cége tevékenységi engedélyébe. Szóval kár a gőzért és a felesleges habverésért, megint nincs szó másról, mint politikai hangulatkeltésről…

Na de ha már itt tartunk, a java csak most jön! Vajh, mindezek tükrében mit szól ahhoz a kormányhivatal, hogy Jovány Gyula a polgármesteri videóban kijelentette: „az én nevemmel, Joványbusz Kft. néven nem lehet most Magyarországon autóbuszt levizsgáztatni”? Lelőjük a poént: enyhén szólva is lehidaltak!

„Érthetetlen és valótlan a cégvezető azon állítása, hogy ma nem tudja Magyarországon levizsgáztatni a buszait. Pláne, hogy hivatalunk többször is írásban tájékoztatta: az ország bármely kormányhivatalnál lefolytathat a kft. a buszaira műszaki alkalmassági vizsgát! A Jovány Busz Kft. minden alkalommal átvette is vette az erről szóló hivatalos tájékoztatókat, mégis hamis tényeket állít” – teszi világossá a kormányhivatal a portálunknak írt levélben, merről is fúj a szél.

Végezetül megerősítették: a cég 2021. június 5-től szolgáltat újra Hódmezővásárhelyen. A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal a szolgáltatás újbóli megkezdése óta nem vizsgálta és nem is vizsgálhatja a Jovány Busz Kft. buszait, ez már a Békés Megyei Kormányhivatal feladata.

Az ügyben – mint már jeleztük – Jovány Gyulának is küldünk kérdéseket. Ha válaszol, közöljük olvasóinkkal.

Fotók, képernyőmentések: Facebook/Márki-Zay Péter