Újabb bizalmi embere hagyja el Márki-Zayt

Továbbra is forr a levegő az állandósult politikai cirkuszairól hírhedtté vált polgármester körül: Kalotay Balázs, a HVSZ és HMSZ Zrt. vezérigazgatója is távozik a városházáról.

Míg Márki-Zay Péter az országot járja miniszterelnök-jelölt-jelölti roadshow-jával, és politikai fórumokat tart Nagykátától Budapesten át Pécsig, lassan darabokra hullik a vásárhelyi város irányítása. A jelek szerint az állandó botránykeltés, békétlenség, gyűlölködés és cirkuszok a balliberális politikus saját táborát, belső körét is felemésztik. Ennek egyik kézzelfogható jele, hogy az önkormányzat hétfőn közölte: új vezérigazgatót keresnek a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. és a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatói tisztségére. Ez pedig megerősíti a közösségi médiában terjedő híreket, miszerint távozik Kalotay Balázs, aki hosszú idő óta Márki-Zay bizalmi emberének számított. (Ha már itt tartunk, különböző forrásaink egyöntetűen bizalomvesztésről beszélnek…)

Kalotay finoman fogalmazva is pikáns körülmények között érkezett Vásárhelyre mint informatikai „főguru”. Emlékezetes, a Közbeszerzési Döntőbizottság két szabálytalan, súlyosan törvénysértő informatikai szerződés miatt is elmarasztalta a Márki-Zay-féle polgármesteri hivatalt, és egy 13 millió forintos gigabírságot is a nyakába kapott a város. Megállapították ugyanis, hogy a közbeszerzési eljárást jogtalanul mellőzve, a verseny kikerülésével juttattak – kibervédelmi és információbiztonsági szakértői szolgáltatásokra – többmilliós megbízásokhoz két olyan külsős céget, melyeket éppen Kalotay személye kötött össze. A 2018 végén, illetve 2019 elején kötött, különös és zsíros kontraktusok egyébként azzal párhuzamosan láttak napvilágot, mikor 2019 tavaszán olyan informatikai leállás történt Vásárhelyen, amilyenre nemhogy a városban korábban nem volt precedens, de még Magyarországon is kevés példa akad: egy állítólagos vírustámadás miatt közel egy hétre megállt a városháza szervere…

Az informatikai szakértő ezzel együtt hamar bekerült Márki-Zay belső körébe, részt vett azoknak az állítólagos bűncselekményeknek a felkutatásában, melyekkel a polgármester az előző városvezetésre igyekezett és igyekszik ráhúzni a vizes lepedőt. 2019 novemberében már együtt tartottak bombasztikusnak szánt sajtótájékoztatót a díszteremben a korábbi városvezetés úgynevezett visszaéléseiről, itt az informatikus mint az információbiztonságért felelős szakember tűnt fel Márki-Zay jobbján. Ez a kutakodás és turkálás – miként hétvégi interjúnkban Korsós Ágnes címzetes főjegyző is utalt rá – tulajdonképpen Márki-Zay politikai termékeinek egyikévé nőtte ki magát. Úgy tűnik azonban, a nagy visszaéléses lufi kipukkant, hiszen komolyabb bűncselekményt gyakorlatilag nem sikerült feltárniuk, bármennyire is görcsöltek és erőlködtek.

Kalotay karrierje ugyanakkor idáig meredeken ívelt felfelé, nemcsak a HVSZ és a HMSZ igazgatóságában került be a kiválasztottak közé, de hamarosan a társaságok vezérigazgatójává nevezte ki a polgármester. Ebből a kiemelt pozícióból távozik most, utódját keresik, az önkormányzat szerint a jelentkezéseket június végéig várják.

Ez az ügy, ez a fejlemény mindenféleképpen jelzésértékű. Korábban beszámoltunk róla, már a saját tábora is egyre nehezebben viseli a Márki-Zay körüli permanens botrányokat és balhékat. Nemrég a „királycsináló” Jobbik-elnök, városüzemeltetési koordinátor Dombi-Kiss László fakadt ki a Facebookon, mert még neki is sok(k) volt, hogy a gyermeknapi plakátra pártpolitika került (a Márki-Zay-féle „Ígéretfigyelő”-oldal QR-kódjával). Arról is egyre többen és egyre többet beszélnek a városban, hogy végletesen megromlott a polgármester és Kis Andrea alpolgármester kapcsolata, nem véletlenül landoltatta Márki-Zay a városházán barátját, Szabó Jánost, és akar belőle harmadik alpolgármestert csinálni. Mindezt Kalotay távozása tetézi. Egyelőre nem tudjuk, pontosan mi történt, ki kinek a bizalmát veszítette el, az informatikai szakember maga mondott fel, vagy elbocsátották, s milyen okok/indokok húzódnak meg a háttérben, de megkerestük az önkormányzatot, és amint válaszolnak, közöljük olvasóinkkal.

Frissítés:

Az önkormányzattól tehát megkérdeztük, hogy a városvezetés bocsátotta-e el Kalotay Balázst, vagy ő mondott fel. Arról is érdeklődtünk, ha elküldték, milyen indokkal tették, illetve ha saját akaratából távozik, mivel magyarázta döntését. Azt a kérdést is feltettük, kap-e végkielégítést Kalotay Balázs, és ha igen, mekkora összegben.

Az önkormányzat rövid, tömör válaszlevelében az áll: „Kalotay Balázsnak KÖZÖS megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya. Eredményes munkáját megköszöntük, tudását oly mértékben becsüljük, hogy több jövőbeni projektben is megmarad az együttműködés vele”.

Arra nem feleltek, a HVSZ és a HMSZ távozó vezérigazgatója kap-e bármiféle végkielégítést a várostól.

Borítókép: archív (Márki-Zay Péter Facebook-oldala)