Öltözködési múltkalauz nyílik a XX. század Vásárhelyéről 6

Közel harminc bemutatásra kerülő férfi – és női ruha segíti közelebb hozni a XX. század öltözködési divatát és változásait az Ó!divat elnevezésű időszakos tárlat keretein belül, amely csütörtöktől lesz megtekinthető a Tornyai János Múzeumban. A kiállítás megtekintői évtizedről-évtizedre nyomon követhetik a 1900-as évek öltözködési sajátosságait, melyek nem pusztán felgyorsultak, de az idő múlásával társadalmi, nemi és életkori szempontból egyaránt függetlenné váltak.

Alsóneműk, fodros szoknyák, fűzők és ingek, míg a terem másik végében Mickey egér együttes, merész szabások és neonpulcsi – ilyen és ehhez hasonló ruhadarabok színes kavalkádja tárul a szeme elé annak, aki részt vesz a Tornyai Múzeum emeleti termeiben berendezett következő időszakos kiállításon. A huszonhat viselet mellett ipar- és üzlettörténeti áttekintések, archív fényképek, ruhatervek és korabeli divatlapok is színesítik a tárlatot.

Öltözködési múltkalauz nyílik a XX. század Vásárhelyéről 4

Az 1900-as évek első szakaszában alapvetően a társadalmi hovatartozás volt az, ami jelentősen meghatározta a kinézetet. A viselet, az öltözet egyfajta jelrendszerként volt értelmezhető, ami az idő előrehaladásával egyre inkább a háttérbe szorult, ahogy az is, hogy milyen nemzetiségű és vallású az a viselője.

A ruhák jellemzői is nagyon sokat változtak. A kiállításon felsorakoztatott darabok például utalnak arra, hogy bár a 30’-as években megjelent a nadrágviselet a női divatban – Hódmezővásárhelyen akkoriban ez megbotránkozást keltett, még cikkeztek is róla – ugyanakkor ez nem szorította még ki a szoknyaviseletet, sőt az alkalmi öltözetben, a 2000-es években még mindig a szoknyák és a ruhák voltak meghatározóak.

Öltözködési múltkalauz nyílik a XX. század Vásárhelyéről 2

Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója ismertette: a tárlaton bemutatásra kerülő darabok a Múzeum gyűjteményébe tartoznak és különböző adományok, vásárlások útján kerültek a birtokukba.

Öltözködési múltkalauz nyílik a XX. század Vásárhelyéről 3
„A kiállításon kontrasztban látható, hogy mennyi változás valósult meg a XX. század alatt. Változtak a szokások, az életmódbeli sajátosságok. Lesz majd kitéve például egy 20’-as évekbeli ruha, ami egy ejtett derékvonalú, bő szabású viselet. Ez egyértelmű jele annak, hogy a nők meg akartak szabadulni azoktól a társadalmi és fizikai kötöttségektől, amit mondjuk a fűző és a halcsont jelentett. Egy sokkal kényelmesebb öltözetet választottak, ami által a munkát is könnyebben tudták végezni, hiszen ettől az időszaktól kezdve, az I. világháborútól elég jelentőssé kellett, hogy váljon a női munkavállalás” – részletezte a 1900-as évek korai öltözködési szokásainak változását Terendi Viktória.

Öltözködési múltkalauz nyílik a XX. század Vásárhelyéről 1

A tárlat június 10-én, csütörtökön nyitja meg kapuit a látogatók előtt és augusztus 29-ig lesz megtekinthető.

 

Fotó: Gémes Sándor

A 20. század öltözeteiből nyílik kiállítás a Tornyai-múzeumban