Nagyszabású koncerten játszott ismét Vágó János, a vásárhelyi zeneiskola igazgatója 1

Közönségbarát, jól ismert dallamok csendültek fel a hétvégi koncerten, mely a Grand Opening – Összefogás címet kapta. Ennek apropója a járványügyi intézkedések feloldása volt, mely most már lehetővé teszi a zenés rendezvényeket, amire mind a nagyközönség, mind az előadóművészek epekedve várt.

A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének hangversenysorozatában a legtöbb fesztiválváros részt vett. Mindez olyannyira összehangoltan zajlott, hogy minden településen ugyanazon időben szólalt meg a nyitószám, Erkel Ferenc Ünnepi nyitánya.

Vágó János, a vásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola vezetője is aktív részese volt a hétvégi koncertnek, mégpedig Gyulán, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar soraiban.

– Állandó zenekari tagságom akkor kezdődött, amikor még ott éltem Békés megyében, de kötődésem illetve a tagságom azután sem szűnt meg, hogy ideköltöztem Hódmezővásárhelyre. A kürtös szekció öt tagból áll, és felváltva játszunk mindig, négy fővel – kezdte élménybeszámolóját Vágó János.

A Gyulai Várszínház által meghirdetett ingyenesen látogatható koncertre 150 fős nézősereget vártak, de az érdeklődés minden reményt felülmúlt. Szabadtéri rendezvény lévén azok is élvezhették a muzsikát, akiknek már nem jutott ülőhely, vagy nem rendelkeztek védettségi igazolvánnyal, hiszen a zene messzire elhallatszott.

– Örömünkre szolgált végre élő közönség előtt is játszani, szabadtéren, kórussal, ráadásul olyan fantasztikus művek részleteit előadni, mint Kodály Zoltán Háry Jánosa, Dvořák Új világ szimfóniája vagy éppen a Bordal Erkel Ferenc Bánk bán című operájából. Igen nagy felelősség ilyen közismert és népszerű darabokat játszani, ez tökéletes felkészülést, maximális koncentrációt igényel a zenekar minden tagjától, de ez így is van jól – tette hozzá a zeneiskola igazgatója.

Nem ez volt a zenekar idei első hangversenye, ugyanis volt szerencséjük az ezt megelőző héten Illényi Katicával együtt is muzsikálni. A repertoárt tekintve könnyű- és komolyzenei művek is felcsendültek, a művésznő egyéniségéhez szabottan általa, illetve egy hangszerelő által átírva.

– Számunkra, zenészek számára is különleges élmény volt hallani Illényi Katicát nemcsak énekelni és hegedülni, hanem egy kuriózumnak számító hangszeren, thereminen is játszani – idézte fel Vágó János.

Nagyszabású koncerten játszott ismét Vágó János, a vásárhelyi zeneiskola igazgatója
Kép: A theremin nevű hangszer (illusztráció)

Aki pedig lemaradt volna a múlt hétvégi koncertről, és szívesen meghallgatná a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar műsorát, a szeptemberben megrendezendő Békéstarhosi Zenei Napok keretében ismét koncertezni fognak, ahol a kürtművészek között ismét ott ül majd zeneiskolánk igazgatója, zenetanára, karmester és volt települési képviselő is.