Korsós Ágnes

Negyvenegy éven át szolgálta a településen élőket a polgármesteri hivatalban Korsós Ágnes, akit 2018 tavaszán méltatlan körülmények között küldtek el. Évtizedeken át becsülettel dolgozott a városért, az új vezetés „hálából” feljelentéseket, gyanúsítgatásokat, vádaskodásokat varrt a nyakába. A címzetes főjegyző mégis azt sérelmezi leginkább, ahogy a munkatársaival bántak. Vele beszélgettünk.

– Mint lapunk beszámolt róla, nemrégiben lezárult két olyan ügy, amelyben Márki-Zay Péter polgármester hanyag, hűtlen kezeléssel, illetve sikkasztással vádolta önt és több munkatársát. A nyomozó és igazságszolgáltató hatóságok megállapították, egyik esetben sem történt bűncselekmény. Mi a véleménye ezekről az eljárásokról?

– A feljelentések tényéről csak az eljáró bíróságok értesítettek. Hónapok teltek el, és még azt sem tudtam, konkrétan mivel gyanúsítanak. Egy dologban voltam biztos: nekem tiszta a lelkiismeretem, nincs félnivalóm, mert nem követtem el semmilyen szabálysértést vagy bűncselekményt. Engem még úgy neveltek, hogy a közszolgálat hivatást jelent, a város hivatalát vezetni pedig olyan megtiszteltetés, amelyért nap mint nap keményen meg kell dolgozni. Több mint negyven év közszolgálat áll mögöttem, és mindig tudtam, miért és milyen utasítást adtam ki, írtam alá. A jegyzőnek az a feladata, hogy a képviselő-testület döntéseit végrehajtsa. Semmi olyat nem tettem, ami nem felelt meg a közgyűlés rendeleteinek, valamint a jogszabályok által előírt tevékenységemnek.

– Hogyan éli meg a feljelentéseket, vádaskodásokat?

– Sok helyi politikussal dolgoztam együtt az elmúlt negyven évben. Megéltem az előző rendszer utolsó napjait, a rendszerváltást, láttam, ahogyan a város, az állam, a közigazgatás változik. Tudom, hogy a politikusoknak másként jár az agyuk, mint egy köztisztviselőnek, de korábban soha nem tudtam volna még elképzelni sem azt az aljasságot, amit a jelenlegi városvezetés egyszerű köztisztviselőkkel szemben megengedett magának. Azok a munkatársaim, akiket velem vagy külön-külön bíróság elé citáltak, nem ezt érdemelték. Csak azért lettek, lettünk meghurcolva, hogy ezzel a helyi politikai cirkuszban a jelenlegi támadni tudja az előző városvezetést. Én már azt sem teljesen értem, erre mi szükség van, miért nem a várost vezetik, miért kell még három évvel a polgármesterváltást követően is azzal foglalkozniuk, hogy túrják az iratokat, ki ellen és milyen hazug, koholt váddal tudnak feljelentést tenni.

Negyvenhat évet becsülettel végigdolgoztam ebben a városban, igyekeztem mindig maximálisan elvégezni a feladataimat úgy, hogy segítsem az itt élő embereket. És cserébe ezt kapom?! Hazudnék, ha azt mondanám, nem viselt meg ez a méltatlanság, de az engem ért sérelmeknél talán még jobban megérintett, ahogyan a munkatársaimmal bántak. Éveket, évtizedeket dolgoztunk együtt becsületesen és tisztességesen. És nekem most nem volt lehetőségem és eszközöm arra, hogy megvédjem őket a hazugságokkal szemben. Ez nagyon, de nagyon nehéz volt.

– Mit gondol, mi a célja a polgármesternek az ön ellen folytatott lejáratókampánnyal, feljelentgetésekkel?

– Merő rosszindulat áll az egész mögött. Elképzelhetőnek tartom, hogy miután kiürítette a hivatalt, olyan emberekkel vette körül magát, akiktől rossz tapasztalatokat szerzett, mert feltehetően szabálytalanságok kötődtek hozzájuk. Erre kiváló példa a lakáscsoport korábbi vezetője, akinek botrányos ügyeiről számos sajtótudósítás is született… Vélhetően ezt akarja kivetíteni a polgármester az előző városvezetés dolgozóira, ezért indulnak feljelentések azok ellen, akik évtizedekig becsülettel szolgálták Hódmezővásárhelyt, a helyi közösséget. Ez az egész nem más, mint egy politikai cirkusz, egy jól ismert politikai módszer.

– Mire gondol?

– Nézzen szét a városban! Nem történik semmi. Egy megyei jogú városban gyakorlatilag nincs egyetlen olyan beruházás sem, amit a város végez. És nem csak most, hanem már hosszú ideje. A jelenlegi városvezetés a munkájáról nem tud semmit sem mondani, ezért azzal próbálja elterelni az emberek figyelmét, hogy azt állítja: fellép a visszaélésekkel szemben. De milyen visszaélésekről beszélünk? Semmilyen bűncselekményt nem tártak fel, pedig évek óta túrják-fúrják az iratokat. Lassan be kellene látni, hogy egy város vezetéséhez ez önmagában még nagyon kevés. Évek óta csak a hazudozás, az indulatkeltés, a gyűlölködés megy, a város fejlesztésében viszont még semmit nem tettek le az asztalra. A gyűlölködésből még soha semmi nem épült, soha semmi nem oldódott meg. Ez csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet a város működésképtelenségéről.

– Hogyan látja a jelenlegi városháza működését?

– Tucatjával űzték el az embereket a városházáról és az intézményrendszerből, amit sikerként éltek meg. Mindegyikük a talpára esett. Más intézménynél helyezkedtek el, vagy két kézzel kaptak utánuk a munkaerőpiacon. Büszke vagyok minden korábbi munkatársamra. De azt is be kellene végre látni Vásárhelyen, a nagy politikai viták közepette, hogy minden jó szakemberrel, akit koholt politikai vádakkal elűztek a közigazgatásból, a város gyengült. Miközben kaján tort ültek a jelenlegi városvezetők az elüldözött szakemberek felett, a városháza és az önkormányzat lelassult, megroppant, és mára végleg legyengült. Nincsenek olyan szakemberek, akik érdemben tudnának javítani a város helyzetén. Nézzen szét ma a városházán, milyen a munkamorál! Már ha be tud egyáltalán menni. Jó szakemberek nélkül nem lehet egy várost működtetni, pláne fejleszteni. Az elmúlt három év önmagáért beszél: a politikai cirkusz végleg megbénította a várost, és felemésztette az önkormányzatot. Nagyon nagy árat fizetünk majd ezekért az évekért.

Fotó: Archív