Rehabilitálják a Körtvélyesi Holtág környékét 1

Egy pályázatnak köszönhetően megújul a Mártélyi Tájvédelmi Körzet körtvélyesi része. A projekt részeként zsilipekkel és egy hajómalommal biztosítják a hullámtéri fok- és mederhálózat vízellátottságát, megőrizve ezzel több állatfaj természetes élőhelyét – tudtuk meg Albert Andrástól, természetvédelmi őrtől. 

A projekt keretén belül tervezett beruházás célja, hogy a másfél évszázada tartó tiszai mederbevágódás ellenére minél hosszabb ideig, szabályozható módon sikerüljön vizet juttatni a hullámtéri fok- és mederhálózatba. Ezt vízmegőrző zsilipekkel és egy szivattyús hajómalommal fogják megoldani. Ez a szerkezet a folyó megújuló mechanikai energiáját, ill. alternatív lehetőségként szélenergiát felhasználva egy kisebb teljesítményű szivattyút folyamatosan üzemeltet további energiaköltség ráfordítása nélkül. Amikor az áradó Tisza nem éri el a hullámteret, ez a szerkezet fogja a vízveszteséget és az elpárolgott vizet pótolni.

Azzal, hogy a hullámtéri fok- és mederhálózatba szabályozható módon vizet tudnak juttatni, olyan élőlények lakhelyei kerülnek biztonságba, mint például a mocsári teknős, réti csík, vágó csík, vidra, bakcsó, fekete gólya, üstökös gém, vagy éppen a haris.

A projekt munkaterületét a kivitelezőnek már átadták, azonban a Tisza magas állása miatt jelenleg nem tudnak dolgozni. Az árhullám levonulása után egyből munkába állnak, és a jövő év végére el is készülnek a fejlesztésekkel. Albert András, természetvédelmi őr elárulta, hogy a munkálatok alatt nem lesz lezárva az egész holtág, csak azok a részek, ahol éppen dolgoznak.

A projekt célterületén lesz egy kubikgödör, ami kifejezetten a látogatók számára készül el, látványosan bemutatva a térség élővilágát. A kiépítendő rendszer működéséről továbbá ismertető táblákat helyeznek ki annak érdekében, hogy a természetjárók, kikapcsolódók is megértsék, hogy miként működik a Mártélyi Tájvédelmi Körzet természetes működése.

Fotó: illusztráció