Zavar az erőben – Márki-Zay „sleppje” a polgármester ellenfeleiért lobbizik

Úgy tűnik, már a legszűkebb politikai közösségében sem egyöntetű Márki-Zay Péter támogatottsága: előválasztási ellenfelei mellett kampányol ugyanis alpolgármestere, illetve városházi frakciójának egyik oszlopos tagja.

A jelek szerint egyre kevesebben látnak fantáziát Márki-Zay Péterben, illetve országos politikai szerepvállalásában – írtuk meg a napokban annak kapcsán, hogy több ismert közéleti személyiség is kihátrált a vásárhelyi balliberális politikus és az általa vezetett mozgalom mögül. Az egyik „rivális”, azaz Karácsony Gergely (MSZP, P, LMP) miniszterelnök-jelölt csapatába, a 99 Mozgalomba „igazolt” át többek között a Márki-Zay-féle MMM négy korábbi alapítója, Bod Péter Ákos közgazdász, Elek István újságíró, közíró, Kaltenbach Jenő jogász, Mellár Tamás közgazdász, valamint rajtuk kívül Bojár Gábor fizikus is.

Mint ismeretes, Márki-Zay „mindenre is” bejelentkezett, csakhogy dobbanthasson Vásárhelyről, és budapesti politikussá válhasson. Elindul az ellenzék miniszterelnök-jelölti, illetve egyéni országgyűlési képviselői előválasztásán is. Ennek megfelelően Vásárhely ügyeinek intézése helyett továbbra is leginkább országos politikai kampányával múlatja az időt Dunaújvárostól az ATV stúdiójáig.

Úgy tűnik azonban, nemcsak országosan „ment el a támogatás” Márki-Zay mögül az utóbbi hónapokban, de helyben, azaz a vásárhelyi városházán is zavar van az erőben. A jelek szerint a legszűkebb politikai közösségében sem egyöntetű a balliberális politikus támogatottsága: előválasztási ellenfelei mellett kampányol ugyanis alpolgármestere, illetve városházi frakciójának egyik oszlopos tagja. Kis Andrea és Krupiczer Ferenc a közösségi médiában sem rejti véka alá a véleményét, miszerint nem Márki-Zayban látják a legalkalmasabb ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, illetve ellenzéki egyéni képviselőjelöltet a Csongrád-Csanád megyei 4-es választókerületben.

Zavar az erőben – Márki-Zay sleppje a polgármester ellenfeleiért lobbizik

Zavar az erőben – Márki-Zay sleppje a polgármester ellenfeleiért lobbizik 1

Kis Andrea alpolgármester – akit forrásaink szerint Márki-Zay a barátja, Szabó János torony alá történő beejtőernyőztetésével látványosan a háttérbe szorított és szorít – több posztban is világossá tette, számára nem közvetlen vásárhelyi kollégája, az MMM-vezér, hanem Karácsony Gergely főpolgármester az ideális balliberális miniszterelnök-jelölt. Krupiczer Ferenc képviselő pedig Gyurcsány Ferenc DK-elnök felesége, Dobrev Klára mellett kardoskodik a kormányfőjelölti castingon. Krupiczer ráadásul a vásárhely-makói egyéni körzetben sem Márki-Zayra teszi a voksát, hanem a DK indulóját, Mucsi Tamást támogatja a balliberális előválasztáson.

Zavar az erőben – Márki-Zay sleppje a polgármester ellenfeleiért lobbizik 2

Zavar az erőben – Márki-Zay sleppje a polgármester ellenfeleiért lobbizik 3

Zavar az erőben – Márki-Zay sleppje a polgármester ellenfeleiért lobbizik 4

Persze – mint több cikkben megírtuk – korántsem meglepő, hogy egyre többen fordítanak hátat a városvezetőnek, s kezdik el máshol sütögetni a pecsenyéjüket. Márki-Zay ugyanis az utóbbi három évben polgármesterként kizárólag alkalmatlanságát bizonyította: Vásárhely fejlődése látványosan megtorpant, a település sorra bukja el a milliárdos beruházásokat. A politikus körül ráadásul egyre több a botrányos ügy, elég, ha csak a számtalan bírósági elmarasztalására, a sógorának közpénzen adott önkormányzati megbízásra, a gyermekveréssel kapcsolatos sztorira vagy épp a budapesti „kamulakcím” körüli ügyeskedésre gondolunk. Márki-Zay ráadásul egyre meredekebb kijelentésekkel igyekszik magára felhívni a figyelmet (lásd a hétvégi békéscsabai fórumát), ami a sajtóvisszhangok tükrében úgy tűnik, az ellenzéki közvéleményt is egyre inkább taszítja – országosan, de Vásárhelyen is…