Buzás Péter: örülök, hogy Makón ma elismerik a korábbi városvezetés érdemeit

A város korábbi szocialista polgármestere a megújult Rádió 7-nek azt mondta: mindig is biztos volt benne, hogy sikeres lesz a fürdőfejlesztés, és Makó jövőjét a turizmusra kell építeni. Megnyugvással és büszkeséggel tölti el, hogy a jelenlegi jobboldali vezetés nem próbált más utat keresni csak azért, mert baloldali elődje választotta ki ezt az irányt.

A makoveczi örökség ápolásáról, a Hagymatikum-bővítésről és a makói közélet jelenlegi példás helyzetéről beszélt Buzás Péter a megújult Rádió 7 Közös Nevező című műsorában. Makó korábbi szocialista polgármestere (1994-2014) kitért rá, mennyire fontos, hogy egy település politikai életének szereplői tiszteljék, megbecsüljék egymást, elismerjék elődeik munkáját, s ne akarjanak mindenáron irányt váltani csak azért, mert valamilyen munkába a másik politikai táborhoz tartozó korábbi vezetés vágott bele. Meglátása szerint ez az összefogás és hosszú távú tervezés hozza meg a gyümölcsét a Maros-parti város számára, mely a tízmilliárdos Hagymatikum-fejlesztés megvalósításával a turizmus fellegvárává válhat.

Kifizetődött a bátorság

Buzás Péter az adásban felidézte, hogyan és milyen körülmények között hívta 1996-ban Makóra Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészt, a magyar organikus építészet megteremtőjét, akinek azóta több mint egy tucat gyönyörű épülete formálja a település arculatát. Arra is kitért, annak idején kapott hideget-meleget azért, hogy a fürdőépítést tűzte zászlajára: több fideszes képviselő megszavazta ugyan a beruházást, mert jó célnak tartotta, más jobboldali képviselők viszont nem támogatták. Sokan tartottak ugyanis attól, hogy egy 25 ezres kisváros ekkora fába vágja a fejszéjét. Olyanok is akadtak, akik aláírást gyűjtöttek a projekt ellen – mondta el. A 2012-ben átadott fürdő azonban sikertörténetté vált, különösen úgy, hogy nemrégiben Lázár János kormánybiztos vezetésével közel 10 milliárd forintot sikerült szerezni a bővítésre.

Buzás Péter elárulta, sokat köszönhet Makovecz Imrének, hiszen anno, mikor kiderült, hogy az eredeti tervek szerint a beruházás nem fér bele a közbeszerzési költségkeretbe, akkor ingyen áttervezte a fürdőt Makónak. „Megvolt hozzá a tisztessége, a józan esze és az építészeti érdeke is. Nagyon boldog voltam, hogy nem nekem kellett erre megkérni” – mesélte, hogyan lett a 4,6-5,2 milliárdosra becsült közbeszerzési árból végül mintegy 3,25 milliárdos kivitelezési szerződés. Nyilván sok minden kimaradt az eredeti Makovecz-tervekből és -motívumokból, de ezek közül számos elem megvalósul majd a jelenlegi bővítéskor – tette hozzá a korábbi polgármester, aki szerint fontos, hogy annak idején a város elkötelezte magát amellett, hogy a gyógyfürdő- és a wellness-szolgáltatások együtt képezzék a fürdő profilját. Ez a versenyképesség titka.

Aki Makóra hozta Makoveczet…

Makó tekintetében pedig az, hogy mára a politikai élet korábbi és jelenlegi szereplői kölcsönösen tisztelik egymást, elismerik egymás érdemeit, eredményeit. Buzás szerint ez nem volt mindig így, a 2014-es választások idején és a következő években nemtelen támadások érték. Úgy véli, 2019-től történt fordulat. Ennek első jele volt, hogy amikor 2019 májusában felavatták a Makovecz Imre tervei alapján épült városi könyvtárat, az ünnepségen Farkas Éva Erzsébet polgármester asszony külön köszöntött mint elődjét, „aki Makovecz Imrét Makóra hozta”. „Nagyon jólesett ez a gesztus, hiszen a könyvtárat Imre tulajdonképpen nekem tervezte. Annak idején az önkormányzat megrendelt és kifizetett neki egy tervet, majd tíz évig nem építettük meg. Makovecz egyszer azt mondta erre nekem, látom, Péter, nem tetszik nektek, csinálok neked egy másikat. Ekkor készítette a mai könyvtár látványtervét” – árulta el.

A következő fontos esemény 2020. március 15-e, amikor Buzás Péter – Lázár János országgyűlési képviselő fejlesztésére – a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült a Makovecz Imre nevével fémjelzett építészeti stílus és kulturális örökség makói megjelenítése érdekében végzett munkája elismeréseként. Idén április 16-án pedig a korábbi polgármester meghívást kapott a Hagymatikum-bővítés kivitelezési szerződésének ünnepélyes aláírására, s beszéd megtartására is felkérték.

Helyükre kerültek a dolgok – ez lenne a normális

Azt mondja, a mai magyar politikában szokatlan ez a fajta tisztelet és odafigyelés, pedig szerinte „ez lenne a normális”. Szerinte ezzel végre „helyükre kerültek a dolgok”, azaz „el van ismerve az a munka, amit húsz éven át végeztünk a városért vagy a fürdőért”. Makó szempontjából rendkívül előremutatónak tartja ezt az új, más hangnemet, mely felváltotta a 2014 és 2019 közötti méltatlan támadásokat.

„Bevallom, hosszú ideje nem követem figyelemmel a makói politikai élet történéseit, de természetesen elkötelezett vagyok a város fejlesztése mellett, a fürdő pedig a szívügyem. Így örömmel fogadtam, mikor polgármester asszony a képviselő úrra, kormánybiztos úrra is hivatkozva felhívott, meghívott az ünnepségre, és megkérdezte, hozzászólnék-e. Számomra ez azért jelent rendkívül sokat, mert húsz-huszonöt éve ugyanazt képviselem és mondom a fürdő ügyében: vallom, hogy a fürdőberuházás és a turizmus fejlesztése helyes irány, a bővítés pedig mérföldkő lesz a település életében. Boldog vagyok, hogy sikerült hozzá forrásokat szerezni, megvannak a tervek, és a város belevág a munkába. A pandémia most különösen kiéhezteti a turisztikai keresletet, és véleményem szerint amikor helyreáll az élet és az idegenforgalom, akkor az fog talpon maradni, aki fejleszt. A Hagymatikum-bővítés e tekintetben újabb léptéket jelent Makó számára. Van miért élni ebben a városban, érdemes tovább építeni a várost, és a turizmust fejleszteni” – részletezte Buzás Péter, hozzáfűzve: külön öröm számára, hogy a makoveczi hagyományápolás részeként döntő részben Makovecz Imre tervei alapján történik meg a bővítés a következő hónapokban.

„A legtöbbet az jelenti számomra, hogy Makó fejlődik! Nagyon örülök, hogy a mostani vezetés – polgármester asszony és képviselő úr – nem próbál más utat keresni csak azért, mert a fürdő és a turizmus ügyének elindításának hozzám kötődik, szerintem ez a helyes irány” – fejtette ki végül a megújult Rádió 7 Közös Nevezőjében.

Fotó: Makó Híradó