Havasi Katalin az ATV-ben: a jelenlegi számok mellett meg lehet nyitni az iskolákat

Hétfőtől az alsó tagozatos diákok mellett a felsősök és a középiskolások számára is megnyíltak az iskolakapuk, emellett elkezdik oltani a 16-18 év közöttieket is. Ennek kapcsán volt az ATV vendége Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A vásárhelyi gyermekorvos elmondta, a tanulóknak nagyon nagy szükségük van az iskolára, és nemcsak a tudás megszerzése, hanem a szocializáció és a társaság miatt is. Elég csak arra gondolni, hogy amint lehetett, egyből megteltek a teraszok és a sportpályák.

– A vírus viszont még itt van, de a jelenlegi számok azt mutatják, hogy biztosíthatjuk az iskolák megnyitását – jelentette ki Havasi Katalin. Véleménye szerint az, hogy biztonságos lesz-e a nyitás, az főként a felnőtteken múlik az átoltottság és a szabályok betartása, betartatása miatt. Fel kell hívni például a gyermekek figyelmét, hogy ne egyenek közvetlenül egymás mellett az iskolában és hordjanak maszkot.

Hozzátette, körülbelül egy hónap múlva lesz látható az iskolanyitás járványra való hatása, de ha Magyarországon is megjelenik az indiai mutáns, akkor itt is újra kell gondolni, hogy mit szabad és mit nem, mert külföldi példák alapján ez a fajta súlyosabb fertőzést okoz, mint korábbi társai.

A héten kezdődik a 16-18 évesek oltása, a regisztráció jelenleg 40 százalékos. – Én 100 százalékkal lennék elégedett, de tudom, hogy ez nem lehetséges. Arra bíztatom a szülőket és a gyermekorvos kollégákat, hogy motiválják a fiatalokat az oltásra, ugyanis akár egy életre kiható rossz hatása is lehet annak, ha valaki elkapja a fertőzést – hangsúlyozta az elnök. Kiemelte, ez a korosztály csak Pfizer-vakcinában részesülhet.

Még elmondta, a védőoltás ereje felbecsülhetetlen, és minden fiatal megfontoltan, éretten és felnőttként döntsön annak felvételében.

Az ATV videója ITT tekinthető meg.