Applikációban válthatóak mostantól jegyek a helyközi buszokra 3

A hódmezővásárhelyi városvezetés szerint ellehetetlenítették a külterületi gyermekek iskolabusz-szolgáltatását. Márki-Zayék megint más(ok)ra mutogatnak, de nem kell megijedni: minden gyermek eljut az iskolába, illetve haza. Persze nem a város oldotta meg. A Promenad.hu kiskátéja.

Nyilatkozatháború robbant ki az elmúlt napokban a hódmezővásárhelyi iskolabusz-szolgáltatás ügyében. A Márki-Zay Péter-féle vásárhelyi városvezetés közleményt adott ki, melyben jelezte: eredménytelenül zárult az iskolabusz-pályázata. A város a kormányhivatalt és a tankerületet támadta, hibáztatta. A közleményük alapján félő volt, hogy 60 külterületi diák iskolába és hazajutása nem lesz megoldott május 10-étől. A kormányhivatal és a tankerület később helyretette az önkormányzat csúsztatásait, és az is kiderült, hogy utóbbi szervezet a város helyett végül is megoldotta a kérdést, vagyis hétfőtől is biztosított a gyerekek iskolabuszoztatása.

Nehéz követni, mi történik? Az. De lapunk segít: a Promenad.hu kiskátéja következik!

1, Ki végezte korábban a külterületi városrészekben lakó gyermekek iskolabusz-szolgáltatását?
A hódmezővásárhelyi önkormányzat megbízásából a Jovány Busz Kft.

2, Miért nem tudja ellátni ezt a feladatot most az érintett cég?
Mert időközben egy vitatható, mutyiszagú – a helyi Fidesz szerint a korrupció gyanúját is felvető – megbízást kapott a Márki-Zay Péter-féle városvezetéstől a helyi buszközlekedésre március 1-jétől, mely szolgáltatás során több busza a megfelelő engedély, azaz a „közforgalmú személyszállításra alkalmas” minősítés nélkül szállított utasokat. A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal többszöri ellenőrzés és büntetés után, a folyamatos jogsértés miatt 2021. március 3-án három hónapra felfüggesztette a Jovány Busz Kft. tevékenységét.

3, Jogszerű volt-e a cég felfüggesztése?
A kormányhivatal legutóbbi sajtóközleményéből kiderül: az eljáró bíróságok a Jovány Busz Kft. valamennyi jogorvoslati kérelmet elutasították, helybenhagyva a hatóság döntését.

4, Igaz-e, hogy Jovány Gyula egyéni vállalkozó tevékenységét is felfüggesztette a kormányhivatal?
Nem.

5, Ha csak a Jovány Busz Kft. tevékenységét függesztették fel június 3-áig, akkor miért nem szállíthatja iskolába és haza a külterületen élő gyermekeket Jovány Gyula egyéni vállalkozó?
Mert Jovány Gyula egyéni vállalkozó nem rendelkezett, és jelenleg sem rendelkezik a tanulók szállításához szükséges engedélyekkel. (A kormányhivatal álláspontja szerint így nem is indulhatott volna a tanulók szállítására kiírt városi pályázaton.)

6, Miért lett eredménytelen az önkormányzat legutóbbi pályázata?
A városháza tájékoztatása szerint azért, mert az értékelhető egyetlen ajánlat, amit kaptak, több millió forinttal meghaladta a rendelkezésre álló önkormányzati forrás mértékét.

7, Kinek a feladata lenne egyébként az iskolabusz-szolgáltatás megszervezése?
A tankerület közleményéből kiderül: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ 2020. október 9. napján kötött megállapodása szerint az önkormányzat biztosítja az általános iskolás tanulók szállítását, a tankerületi központ pedig finanszírozza azt jogszabályi kötelezettségből adódóan.

8, Az önkormányzat az eredménytelen pályázat kapcsán mégsem tudja biztosítani a külterületi diákok szállítását május 10-étől. Akkor mi lesz ezekkel a gyermekekkel, tényleg ellehetetlenül 60 kisdiák iskolába és hazajárása?
Nem, május 10-étől is biztosított az érintett gyermekek szállítása.

9, Ha nem az önkormányzat, akkor ki oldotta meg a problémát?
A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ. Információink szerint a Volánbusz Zrt. közreműködésével, buszaival szállítják hétfőtől a külterületi diákokat.

10, Az önkormányzat pedig azt állította, hogy a tankerület nem együttműködő. Igaz-e ez?
A 9-es pont alapján mindenki megítélheti. 🙂

Fotó: illusztráció