Városháza

Ugye, ismerős valahonnan? „Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este.” Egy szerkesztőségünkhöz eljutott levél azt bizonyítja, a vásárhelyi városházán is hasonló a helyzet: a település vezetése és a problémák megoldása helyett mások hibáztatása, a gyűlöletkeltés és a manipuláció az úr. A vásárhelyi adófizetők pénzén…

Rendkívül érdekes és tanulságos dokumentum jutott a birtokunkba minap a városházáról. Rossz az, aki rosszra gondol: semmiféle trükkös eszközt nem vetettünk be azért, hogy megszerezzük, a polgármesteri kabinet egyik munkatársa maga küldte ki a sajtónak az anyagot. Cseuz Judit nemzetközi referens ráadásul biztosra ment, kétszer is továbbította ugyanazt a dokumentumot, melyben a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak az iskolabusz-szolgáltatással kapcsolatos álláspontját ismertetik a médiával. A nyilatkozatnak egyébként az a lényege, hogy május 10-étől 60 külterületen élő diák iskolabuszoztatása lehetetlenül el az önkormányzat szerint, amiért rajtuk kívül mindenki más hibás, elsősorban is a GONOSZ kormányhivatal, másodsorban a GONOSZ tankerület, de a város semmiért sem felelős, mert minden tőle telhetőt megtett, ám végül elbukott nemes küzdelmében…

Az önkormányzat által kiküldött közleményben – a szövegszerkesztő sajátosságai alapján – azonban láthatóak maradtak a különböző szerkesztők beírásai, megjegyzései, módosításai, mégpedig különféle színekkel kiemelve. A szövegszerkesztő megmutatja, hogy LEGALÁBB négyen tákolták az anyagot, míg érzésük szerint nem sikerült tökéletesíteni. A szerkesztők neveiből arra következtetünk, a jogi iroda csoportvezetője hozta létre a dokumentumot, amit aztán a polgármesteri kabinet (minimum) három tagja is toldozgatott-foldozgatott, a már említett nemzetközi referens mellett leginkább is Márki-Zay Péter két legbizalmibb embere, két legközvetlenebb munkatársa, azaz a kabinetvezető (Kis János) és a polgármesteri tanácsadó (Szabó János).

Nem másról van itt szó, mint ordas nagy, kínos lebukásról: a Márki-Zay-féle polgármesteri hivatal őszödi beszédéről! Emlékeznek még, ugye, a kedves olvasók? „Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este” – harsogta anno Gyurcsány Ferenc a hírhedt „coming outja” során.

És akkor Márki-Zay hivatala 2021. május 6-án kiküldte ezt a sajtóközleményt… Mindenkinek ajánljuk, hogy tüzetesen és alaposan tekintse át! Megmutatjuk képként teljes egészében, valamint egyes beszúrásokat, megjegyzéseket külön is kiemelünk annak illusztrálásaként, hogy a torony alatt bizony gyakorlatilag „beledöglenek”, hogy úgy tegyenek, „mintha” várost vezetnének, „mintha” kormányoznának, de ehelyett a manipuláció, a propaganda és a gyűlöletkeltés megy „reggel, éjjel meg este”. A vásárhelyi adófizetők pénzén…

Kínos lebukás: itt a bizonyíték, hogy működik Márki-Zay propagandagépezete!

Kínos lebukás: itt a bizonyíték, hogy működik Márki-Zay propagandagépezete! 1

A sajtónak kiküldött közlemény, szöveg világosan bemutatja: a városházán vért izzadnak, hogy támadják a kormányhivatalt és a tankerületet, és mindenki mást tegyenek felelőssé saját hibájukért, azaz azért, hogy képtelenek voltak megszervezni a külterületi diákok iskolabusz-szolgáltatását a következő hetekre.

Kínos lebukás: itt a bizonyíték, hogy működik Márki-Zay propagandagépezete! 2

Kínos lebukás: itt a bizonyíték, hogy működik Márki-Zay propagandagépezete! 3

Kínos lebukás: itt a bizonyíték, hogy működik Márki-Zay propagandagépezete! 4

Különösen figyelemre méltó a Kis János nevű szerkesztő tevékenysége – minden bizonnyal a polgármesteri kabinetvezetőről lehet szó –, akinek a levél elején fontos volt, hogy ne csak a kormányhivatal, hanem az azt vezető Juhász Tünde neve is szerepeljen a szövegben (így lehet az adott személy elleni politikai támadást fokozni, ha mindenáron azt hangoztatjuk, hogy ő a felelős). Szintén Kis János szerkesztő számára volt fontos azt is megjegyezni, hogy a kormányhivatal – szerinte – több ponton is jogszabályt sértett a Jovány Busz Kft. tevékenységének három hónapos felfüggesztésével – holott eddig az ügyben eljárós valamennyi bíróság elutasította a cég jogorvoslati kérelmeit, és helybenhagyta a hatóság döntését… Láthatóan Kis János mindent megtett azért, hogy Juhász Tündét és a kormányhivatalt minden létező módon támadják a közleményben. Még azt a sejtetést is megengedi magának, hogy az önkormányzat nemrégiben kiírt iskolabusz-pályázatának meghiúsulása miatt is a kormányhivatalt tegye felelőssé: beszúrása szerint több szolgáltató azért nem pályázhatott, mert „a Kormányhivatal Jovány Busz Kft-vel és Jovány Gyula egyéni vállalkozóval szembeni magatartása magyarázatot adhat az érdeklődés feltűnő hiányára”.

Kínos lebukás: itt a bizonyíték, hogy működik Márki-Zay propagandagépezete! 6

Kínos lebukás: itt a bizonyíték, hogy működik Márki-Zay propagandagépezete! 5

Kínos lebukás: itt a bizonyíték, hogy működik Márki-Zay propagandagépezete! 8

Aktívan részt vett a levél szerkesztésében a polgármesteri tanácsadó, Szabó János is, aki Márki-Zay Péter barátjaként pottyant be a városházára, a városvezetésbe. A balliberális politikus először főállású alpolgármesterré akarta megtenni a csókos havert, majd mikor kiderült számára, hogy a veszélyhelyzet, rendkívüli jogrend miatt ez jogi akadályokba ütközik, zsíros állásba, tanácsadónak nevezte ki a polgármesteri kabinetbe. Egyebek mellett ő felel a helyi tömegközlekedés szervezéséért is – ahogy ez anno a Jovány-féle botrány kapcsán kiderült. Ő például arra a hazugságra erősít rá, miszerint Jovány Gyula egyéni vállalkozó tevékenységét is felfüggesztették, és ha valaki nem értené, kit akarnak rugdosni, odaböki: „A KORMÁNYHIVATAL”. Nem is oly apró bökkenő, hogy az érintett hatóság azóta egyértelművé tette: ad 1, nem függesztették fel Jovány Gyula egyéni vállalkozó tevékenységét, ad 2, ő ugyanis nem rendelkezett, és jelenleg sem rendelkezik a tanulók szállításához szükséges engedélyekkel….

A mellékelt levél maga bizonyítja, hogy működik a Márki-Zay-féle propagandagépezet, hogyan ügyeskedik a torony alatt a polgármesteri kabinetvezető, a polgármesteri tanácsadó és a többiek azon, hogy minden létező módon gyűlöletet szítsanak, a saját felelősségüket másra kenjék, és átverjék a vásárhelyi polgárokat. Kérdés, ha ez a három-négy, ki tudja, hány ember, nem a másra mutogatáson, a felelősség áthárításán, a hergelésén dolgozott volna, hanem a probléma megoldásán, akkor nem tudták-e volna megszervezni, hogy legyen, aki utaztassa a külterületi iskolásokat május 10-étől is. Nem ez lenne amúgy a dolguk? Nem ezért kapják a fizetésüket?

Az ominózus „őszödi beszéd” közlemény óta amúgy a kormányhivatal és a tankerület is helyretette már az önkormányzat csúsztatásait, hazugságait. Sőt, a tankerület a város helyett meg is oldotta a külterületi diákok iskolabuszoztatását. Hiába, úgy tűnik, azért akadnak még olyan helyek, ahol dolgoznak is, nem csak vagdalkoznak…