Lázár János: a nemzeti öngondoskodásnak nagyobb szerepe van, mint bárki bármikor hitte volna

Az országgyűlési képviselő a Facebookon köszöntötte a bátor újrakezdők városát.

„Boldog születésnapot, Makó! Isten éltesse a bátor újrakezdők városát!

Talán még a Csongrád-Csanád megyeiek közül sem tudja mindenki, miért épp május 7-én ünnepli Makó a születésnapját… Nos, azért, mert több mint 320 évvel ezelőtt, 1699-ben ezen a napon született újjá az akkor már több mint egy évtizede szellemvárosként létező település.

A török hódoltság utolsó napjaiban a visszavonuló oszmán seregek épp Makón álltak bosszút: míg az ország többi része fölszabadult, az ittenieket kipusztították vagy menekülésre kényszerítették. Bő évtizeddel később, 1699. május 7-én a Magyar Királyi Kamara kiadott egy oklevelet, amely többévnyi közmunka- és adómentességet ígért azoknak, akik vissza- vagy betelepülnek a néptelen városba.

Makó ezt követően telt meg újra élettel, a város történelme azóta folyamatos. Így Makó polgárai ma egytől-egyig közvetlen leszármazottai vagy szellemi örökösei az egykori nagy visszatérőknek és újraalapítóknak.

322 éve azért kellett tenni, hogy az elnéptelenedett városba visszatérjenek az emberek. Ma azért dolgozunk, hogy a várost soha többé ne fenyegesse az elnéptelenedés veszélye. Hogy aki ide született, az itt akarjon és tudjon is élni, családot alapítani és otthont teremteni magának.

Ezért építjük a Hagymatikumot, ezért tervezzük mellé a szállodát, ezért őrizzük Galamb József, Páger Antal vagy Makovecz Imre örökségét.

Hogy legyen elég ok maradni és mindig legyen elég ok ide visszatérni.

Makó több mint 320 éve újjászületett, ezekben az években pedig ismét új fejezetet nyitott a történetében. Isten éltesse hát az örökös újjászületés, az állandó megújulás városát!

Boldog születésnapot, Makó!” – olvasható a politikus közösségi oldalán.