Kibújt a szög a zsákból: párttá alakulhat Márki-Zay mozgalma

Immár a napnál is világosabb: nincs semmiféle hátrányos politikai megkülönböztetés, Vásárhely is megkapja a kormányzat támogatását. Ennek tükrében pedig még fájóbb, hogyan tudta elszerencsétlenkedni a városvezetés a Modern Városok Program milliárdos nagyberuházásait…

Mint a héten több cikkben is foglalkoztunk vele: 600 millió forint működési támogatást ad a kormányzat a Márki-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi önkormányzatnak. Figyelemreméltó, hogy korántsem minden település részesül támogatásban. Kimaradt a körből számos jelentős, akár megyei jogú város, valamint Budapest és a fővárosi kerületek is.

A mostani kormánydöntéskor ugyanis speciális szempontokat vettek figyelembe, így elsősorban is az adóerő-képességet, az adóbevételeket, az általános pénzügyi helyzetet. Ebben a tekintetben mindenképpen fontos és örömteli, hogy Hódmezővásárhely is a kedvezményezettek közé került, s nyilván korántsem a véletlen műve, hogy a Márki-Zay-féle önkormányzatnak 600 millió forint működési támogatást ítéltek oda – éppen annyit, amennyit a balliberális polgármester korábban a Lázár János országgyűlési képviselőnek írt levelében kért. Ez alapján joggal feltételezzük, Lázár gőzerővel dolgozott és lobbizott azért, hogy segítse a várost.

Egyúttal azonban megdőlt egy újabb, régóta hangoztatott Márki-Zay-hazugság: nem igaz, hogy a kormány politikai okokból hátrányosan különbözteti meg Vásárhelyt, a város és az önkormányzat ugyanúgy megkapja a neki járó, a számára szükséges forrásokat. A polgármester évek óta csak kifogásokat keres és másra mutogat (a kormányra, a Fideszre és Lázárra), miért nem haladnak a város ügyei, miért nem fejlődik a település. Most, hogy a kieső bevételek kapcsán Márki-Zay által kért támogatás száz százalékban megérkezik (és ez nincs így az összes kedvezményezett településnél!), legfőbb ideje lenne a cirkusz és a háborúskodás helyett a munkára koncentrálni. A feladatra, mellyel megbízta a helyi közösség. Pláne, hogy Márki-Zay a városházi propagandamédiában maga ismerte el: a 600 millió forintos kormányzati forrás „képes lesz biztosítani a város működését”.

Kérdés, ezek után lesz-e bármiféle változás, csökkenni fog-e az állandó kormánytámadás, a kifogáskeresés, lesz-e végre munka, előrelépés, felelős városvezetés (hiszen a városvezetés eddig azt kommunikálta, ő semmiért nem volt felelős, csakis a kormány…), lesz-e végre Vásárhelynek a politikai hevületet levetkőző, a városért dolgozó polgármestere. Ne legyünk naivak: Márki-Zay aligha tud kibújni a bőréből. Mintha mi sem történt volna, Vásárhelyen folytatódni fog a cirkusz, a hőbörgés, a kormányra mutogatás, a kormányzat és a Fidesz mindenáron történő gyalázása.

Akkor mi történt most mégis? Kiderült, hogy Márki-Zay hisztije nem más csupán, mint üres szólam. Eddig is sejthető volt, hogy nem a kormány akadályozza Vásárhely fejlődését, mely 2018 februárja, de különösen 2019 októbere óta látványosan megtorpant. A kormány igenis támogatja a várost, a kiesett iparűzési adóbevételt is teljes mértékben megtérítette. Innentől kezdve viszont jó volna, ha a polgármester a hazug siránkozás helyett végre dolgozni kezdene, és felhagyna a kormányekéző kamuzással.

Pláne, hogy ő maga írja közösségi oldalán a 600 milliós kormányzati támogatásról: „nagy megnyugvás lehet ez minden vásárhelyi számára”. És azt is elismeri, „ellenzéki polgármestertársaimmal meglepődve és megnyugodva vettük tudomásul, hogy a jelen kompenzációt nem pártpolitikai alapon hajtják végre, ill. hogy egyáltalán visszakapjuk a tőlünk elvett forrásokat (más városok csak 75%-ban)”. Ezt tehát nem mi állítjuk, hanem maga Márki-Zay Péter.

Rögzítsük ismét: Vásárhely százalékban visszakapja a kieső adóbevételeket, működési támogatás formájában. 600 millió forintot, ahogy azt Márki-Zay Lázár Jánostól kérte.

Ebből is látszik, hogy minden, amivel a balliberális polgármester eddig haknizott, csupán politikai kommunikáció volt. Szó sincs semmiféle ellehetetlenítésről. Mindezek tükrében különösen fájó, hogy egyre egyértelműbbnek tűnik, miért is estek kútba a város nagyprojektjei: az 5 milliárdos könyvtár, tudásközpont és mélygarázs, valamint a Bethlen- és a Németh László-gimnázium 7 milliárdos beruházása. Ezek szerint nem az a probléma, hogy a kormány nem támogatja Vásárhelyt. Úgy is fogalmazhatunk: Márki-Zaynak immár „600 millió” bizonyítéka van rá, hogy a kormány igenis segíti a várost. Ami tehát az elbukott 12 milliárdot illeti, a városvezető jobban teszi, ha a tükörbe néz, illetve saját portája előtt söpröget.