A magány és a bezártság gondolatai jelennek meg a képeken

Különleges élményben lehetett része azoknak, akik csütörtökön késő délután betértek az „újranyitott” Tornyai János Múzeumba: a látogatókat Szabó Klára Petra Tornyai-plakettes képzőművész fogadta és tartott gondolatébresztő bemutatót Solo című egyéni kiállításán.

‑ Már a Tornyai-plakett átvételekor eldöntöttem, hogy legújabb munkáimat szeretném bemutatni a közönségnek önálló kiállításomon – avatta be a tárlat hátterébe a Tornyai János Múzeumban járt érdeklődőket Szabó Klára Petra képzőművész, aki azt is elárulta, hogy a 2020-as év bezártsága és az ezzel járó egyedüllét inspirálólag hatott művészetére. ‑ A magány okozta szorongás arra késztetett, hogy kifessem magamból a bennem felgyülemlett feszültséget, így jóval „termékenyebb” éven vagyok túl – mondta el a vásárhelyi alkotó. Bemutatóján Szabó Klára Petra alkotásaihoz kapcsolódó történeket osztott meg az érdeklődőkkel, hangsúlyozva, hogy a művek értelmezésének és továbbgondolásának a nézőben kell kialakulnia. Az ihletről elárulta, hogy gyakran álmainak és képzeletének pillanatai kerülnek a képekre, valamint a résztvevők megtudhatták, hogy nagyobb méretű alkotásai több kisebb megfestett és kivágott – a vásznakon napokig vándorló és helyüket kereső ‑ elemből összeállított kompozícióként nyerik el végleges formájukat.

A magány és a bezártság gondolatai jelennek meg a képeken 2

A hódmezővásárhelyi múzeumban május 16-ig még megtekinthetik a védettségi igazolvánnyal rendelkezők a 2019. évi Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazottjainak egyéni kiállításait, a jövő héten Kármán Dániel és Gresa Márton online tárlatvezetéssel és kiállítás-bemutató kisfilmmel zárják Interrealism és Flash című kiállításaikat a Tornyai-múzeum közösségi média felületein.

A magány és a bezártság gondolatai jelennek meg a képeken 1

Forrás: Elek András, Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ