Ezen a héten zajlik a kormánytisztviselői véradó hét Csongrád megyében 3

Vért adni – ahogyan a koronavírus-járvány eddigi szakaszaiban is – szabadon és zavartalanul lehet! Nem igaz, hogy az új szabályokkal bármilyen újabb kötelezettség terhelné azt, aki vért ad, így a véradáshoz nincs szükség védettségi igazolványra. Erre azért fontos felhívni a figyelmet, mert érkeztek olyan visszajelzések a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetéhez, hogy sokakat elbizonytalanított a változó járványhelyzet.

A véradások óvintézkedések mellett zajlanak, biztonságosak. Már tavaly olyan protokollt vezetett be a Magyar Vöröskereszt az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen a véradások helyszínein, ami szavatolja a biztonságot. A donorokat duplán kikérdezik a kockázati tényezőkről, külön lefertőtlenített tollal töltik ki a papírokat, a személyzet és a donorok is maszkot viselnek, a véradóágyak másfél méteres távolságban vannak. Eddig nem is volt fertőzésátvitel véradási helyszínen, nemcsak Csongrád-Csanád megyében, de országosan sem.

Bár a járványhelyzet változásával mindennapi életünkre új szabályok vonatkoznak, a véradásokra vonatkozó rendelkezések nem módosultak, nem szükséges semmilyen külön igazolás, hogy vért adhassunk. Ugyanígy Covid-oltás után is mehet bárki véradásra, nincs kötelező kivárási idő! Bármelyik koronavírus elleni vakcina biztonságos és az oltás másnapján is lehet vért adni. Csak akkor fontos otthon maradni, ha a vakcina mellékhatásai miatt esetleg nem érezzük jól magunkat.

FONTOS!

  • A koronavírus vérkészítménnyel nem vihető át, nem jelent ránk semmit veszélyt, ha esetleg egy fertőzött személytől levett vért kapnánk.
  • A donorokat ezért sem tesztelik külön, hogy koronavírussal fertőzöttek-e, a kockázatokat a bevezetett óvintézkedések minimalizálják.
  • Vért adhat koronavírus-fertőzésen átesett ember, de biztonsági okokból három hetet kell várnia felgyógyulása után.

Mindenkit arra kérnek, hogy ha egészséges, és teheti, menjen vért adni.

Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete