A vásárhelyi önkormányzat 600 millió forintot kap a kormánytól

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón bejelentette: a kormányzat forrásokkal segíti a települések működését. A Promenad.hu információi szerint Márki-Zay Péter is megkapta azt a 600 millió forintot, amit a korábban Lázár Jánosnak írt levelében kért.

Pluszforrásokkal segíti a kormányzat a települések működését, erről született döntés az e heti kormányülésen – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Kormányinfón szó esett róla, a fő cél az érintett önkormányzatok működési költségeinek finanszírozásához való hozzájárulás.

A miniszter emlékeztetett: tavaly év végén 1 százalékban maximálták a kis- és közepes vállalkozások által fizetett helyi iparűzési adó mértékét. Ezzel 150 milliárd forintot hagytak a kkv-knál, megerősítve azok versenyképességét. Gulyás szerint ez nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a magyar munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatok Európában a legjobbak közé tartoznak most, a globális válság idején. Úgy fogalmazott, a kormányzat számára jelentős gazdasági kiesést okozott a pandémia, de elismerte, ez a probléma az önkormányzatoknál is jelentkezett.

A tárcavezető bejelentette: a kormány „arányos és méltányos” módon mintegy 23 milliárd forintnyi támogatásról döntött a 25 ezer főnél nagyobb önkormányzatok számára. Hangsúlyozta, a döntésnek nincs politikai motivációja, az egyes településeket adóerő-képesség, adóbevételek, az általános pénzügyi helyzetük, pénzeszközeik és megtakarítások szerint sorolják három kategóriába. A cél, hogy működési támogatást biztosítsanak a kiesett iparűzési adóbevétel pótlására, de bizonyos településeken nevelési, oktatási, kulturális intézmények felújítására, építésére is fordítanak majd. Gulyás hozzátette még, példamutatónak tartja a járványhelyzetben mutatott összefogást, s kiemelte, a kormány reményei szerint az önkormányzati szféra is megerősödve kerül ki a következő időszakból.

A Promenad.hu információi szerint Hódmezővásárhely önkormányzata a kormánydöntés keretében 600 millió forint forrásban részesül, vagyis megítélték számára azt a pénzt, amit Márki-Zay Péter polgármester korábban Lázár János országgyűlési képviselőnek írt levelében (lásd alább) kért.

Lapunk is úgy tudja egyébként, hogy a támogatásban részesülő települések – függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki vezetésűek – ezúttal az adóerő-képességüknek és pénzügyi helyzetüknek megfelelően juthattak forrásokhoz. Ez azt jelenti, hogy korántsem valamennyi város részesülhet a támogatásból. Kimarad a körből számos jelentős, akár megyei jogú város, ezért is különösen figyelemreméltó, hogy Hódmezővásárhely megkapta az a pénzt, amit Márki-Zay még Lázártól kért többlettámogatásként a város működének finanszírozásához.

A vásárhelyi önkormányzat 600 millió forintot kap a kormánytól 1

A vásárhelyi önkormányzat 600 millió forintot kap a kormánytól 2

A vásárhelyi önkormányzat 600 millió forintot kap a kormánytól 3

Borítókép: Pixabay.com