A Hód Úszó versenyzőinek mesélt Kapás Bogi és Virth Balázs

Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, világbajnok és hatszoros Európa-bajnok, rövid pályás Európa-bajnok, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok magyar úszónő és edzője, Virth Balázs volt a Hód Úszó SE vendége április utolsó napján. A „sportolótalálkozón” sok érdekességet árult el magáról az úszó, akinek a Hódok is feltehették kérdéseiket.

Kapás Bogi már nem először (és remélhetőleg nem is utoljára) edzőtáborozik Vásárhelyen. Ezekben a napokban, hetekben a tokiói olimpiára készülne edzőjével a Gyarmati Dezső Sportuszodában. A kemény edzések mellett azonban szakítottak időt arra, hogy találkozzanak a Hód Úszó SE reménységeivel.

Az úszó elárulta, hogy már egész kicsi korában megtanult úszni, ám gyerekként még nem voltak kiemelkedő eredményei. Őt azonban nem törte le, ha „csak” második vagy harmadik lett egy versenyen, folytatta tovább a munkát, hogy elérje célját, ami nem más, mint hogy olimpia bajnok legyen. Kiderült többek közt az is, hogy minden helyzetben készen áll az úszásra, szinte nincs olyan nap, mikor ne lenne kedve a medencébe ugarni.

A Hód Úszó versenyzőinek mesélt Kapás Bogi és Virth Balázs 1

Virth Balázs a beszélgetés folyamán elmondta, hogy fontos a versenyző és az edző közti bizalom megteremtése. Bogival mindenről együtt döntenek, együtt tűzik ki a célokat. Egy versenyen a rajt előtti utolsó percekben már nem szokott tanácsot adni, hiszen akkor a versenyző már fejben teljesen az úszásra koncentrál, így nem biztos, hogy be is fogadja a tanácsokat.

Egy nagyon fontos tényre is fény derült: Kapás Bogi elárulta, hogy az úszó karriere kezdetétől sportpszichológushoz jár. Nem azért, mert bármi baj lenne a gondolkodásmódjával, hanem azért, mert a nehezebb helyzeteket sokkal könnyebb feldolgozni, és a kisebb-nagyobb bukkanókon hamarabb túl tudja magát tenni. Ezt a tényt Balázs is megerősítette, ami alátámasztja azt, hogy a Hód Úszó SE elnöksége jól döntött akkor, amikor a klub versenyzőinek megadta a lehetőséget, hogy ilyen jellegű beszélgetésekre járjanak.

A Hód Úszó versenyzőinek mesélt Kapás Bogi és Virth Balázs 2

A fiatal vásárhelyi sportolók a leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy mit szokott csinálni verseny előtt, hogyan készül fel a versenyszámra, egy keményebb edzés előtt mennyit szokott levezetni, mennyire látja ennek fontosságát, hogyan dolgozza fel azt, ha mélypontra kerül, illetve azt is megkérdezték Bogitól, hogy milyen álmai, céljai vannak még az úszáson kívül.

Az ország egyik büszkesége pedig készséggel válaszolt a fiatalok kérdéseire, majd a beszélgetés végén egy közös fénykép elkészítésére is lehetőséget adódott.

A Hód Úszó versenyzőinek mesélt Kapás Bogi és Virth Balázs 3

Forrás: hoduszo.hu