Márki-Zay továbbra sem akad le a vérbírózásról és Lakatos Péterről (videók)

A balliberális vásárhelyi politikus a jelek szerint menekülne a kínos kudarc elől, másrészt elemzők szerint valójában arra játszik, hogy „kizsarolja” az ellenzéki pártokból, valamilyen módon segítsék őt parlamenti székhez. Márki-Zay mindenképpen dobbantana Vásárhelyről, részben erre utalhat lakcímváltása is, mellyel a minap bukott le.

Körvonalazódnak az indulók a balliberálisok őszre tervezett miniszterelnök-jelölti előválasztásán. Ezen a vasárnapon jelenti be hivatalosan a Gyurcsány Ferenc vezette DK, hogy a pártelnök feleségével, Dobrev Klára EP-képviselővel száll versenybe, és sajtóhírek szerint néhány héten belül Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is ringbe száll az MSZP-Párbeszéd színeiben. Elemzők őket, valamint a Jobbik-elnök Jakab Pétert tartják esélynek arra, hogy Orbán Viktor kihívói lehessenek az országgyűlési választáson.

Megalázó vereség elől menekül a botrányhős?

A jelek szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalom önjelölt miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter is tisztában van vele, hogy a „nagyágyúk” mellett nem rúghat labdába, és súlyos, megalázó vereség néz ki neki, ha elindul az előválasztáson. Pozícióját tovább gyengítették az elmúlt hetek súlyos botrányai: a gyerekverési ügy felmelegítése, valamint a saját sógorának közpénzen adott önkormányzati megbízás körüli balhé.

Azaz Márki-Zaynak a lebegtetés mellett máris a kármentéses kell agyalni, miközben a fő cél, hogy budapesti politikussá válhasson. Ezért aztán nagyon úgy tűnik, a balliberális vásárhelyi polgármester szokásához híven már keresi a hátraarc lehetőségét, illetve egy politikai kész átverés show-t tol. Az egész színjáték valójában nem szól másról, mint hogy valahogy elérje, dobbanthasson Vásárhelyről, és az ellenzéki pártok támogatásával parlamenti mandátumhoz juthasson. A Promenad.hu egyébként több forrásból úgy értesült, az MMM-elnök valójában az az egyes számú forgatókönyve, hogy adott pillanatban majd teátrálisan visszalép Karácsony Gergely javára.

Parlamenti pozíciót könyökölne ki magának Márki-Zay

Márki-Zay esetleges visszalépése szóba került a szélsőbaloldali Gulyás Márton Partizán-interjújában is. Itt a városvezető úgy fogalmazott, „abszolút” előfordulhat, hogy visszalépjen a kormányfőjelölt-jelöltségtől valamely más ellenzéki jelölt javára. Gulyás Márton erre teljesen jogosan megjegyezte: alighanem „jól sáfárkodik” a jelöltségeivel, „saját politikai árát próbálja felfelé srófolni”, azaz felmerülhet az alkudozás gyanúja… A napokban a Mandiner hetilapnak nyilatkozott Márki-Zay, és a cikkben megint csak elismerte, valamikor a kétfordulósra tervezett előválasztási folyamat során „az Orbán Viktor leváltására esélyesebb aspiráns javára […] örömmel fogok visszalépni”.

Deák Dániel, a XXI. Századi Intézet vezető elemzője ennek kapcsán úgy fogalmazott: Márky-Zayt valószínűleg az motiválja a miniszterelnökségért való elindulás lebegtetésével, hogy az országos figyelmet fenntartva az útját egyengesse a parlamentbe. Vagyis a balliberális polgármester arra törekszik, hogy politikai értelemben „kizsarolja” az ellenzéki pártokból, támogassák őt a Csongrád-Csanád megyei 4-es egyéni választókerület előválasztásán, de még az is benne van a pakliban, hogy leginkább valamilyen módon listás országgyűlési helyet akar magának kikönyökölni a következő hetek, hónapok „bokszolása” során.

Már nem érdekli a polgármesterség – Vásárhely csak ugródeszka

Mindezek alapján adja magát a következtetés, Márki-Zay ugyanúgy hazug táncot lejt, mint amikor 2018-ban és 2019-ben azzal vezette meg a vásárhelyi választókat, hogy számára nincs és nem lehet fontosabb tisztség, nagyobb megtiszteltetés a város polgármesterségénél. Majd mikor 2019 októberében újra bizalmat szavazott neki a helyi közösség, gyakorlatilag már az önkormányzati választás éjszakáján kinyilatkoztatta, hogy HOLNAP INDUL A VÁROSÉPÍTÉS „2022 most kezdődött”. Az akkor éppen öt évre megválasztott polgármester tehát már pontosan tudta, hogy 2022 tavaszán indulni fog az országgyűlési választáson, vagyis parlamenti képviselőnek jelölteti magát. Tehát a polgármesterséget csakis ugródeszkának, Vásárhelyt pedig dobbantónak használta országos ambícióihoz.

Szögezzük le: alighanem országosan egyedülálló, hogy egy polgármester már a megválasztásakor bejelenti, nem gondolkodik hosszú távon ebben a titulusában, hanem „lépni akar” a városból. Budapesti politikus, parlamenti képviselő akar lenni, bármi áron. Részben erről árulkodhat egyébként minapi balhéja is, mikor azzal bukott le, hogy immár budapesti állandó lakcím szerepel a lakcímkártyáján…

Márki-Zay jelenlegi miniszterelnök-jelölti lebegtetése és színjátéka mindezek tükrében alapvetően két dolgot jelent. Az egyik, hogy a polgármesterség már a látszat kedvéért sem érdekli, a másik, hogy a kormányfőjelölt-jelölti kampánya politikai értelemben nem más, mint szemfényvesztés. Nehezen érthető tehát, éppen mire és miért tarhál híveitől, támogatóitól, mire gyűjti éppen a pénzt az emberektől, s hogyan számol el majd azzal…