Vásárhely elbukta a Bethlen- és Németh László-gimnázium felújítását is 1

Szomorúan értesült a hírről Árva László, hogy elmarad a Modern Városok Program keretén belül a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola új épületszárnyának megépítése. Az intézmény igazgatója szerint a milliárdos, korszakos jelentőségű beruházás által megoldódtak volna az osztályok elhelyezési nehézségei, és új, modern terek nyíltak volna meg a diákok előtt.

Újabb nagyszabású, többmilliárdos beruházások esnek kútba Hódmezővásárhelyen. Információink szerint ugyanis a vásárhelyi önkormányzat tétlensége, nemtörődömsége miatt a kormány úgy döntött, nem támogatja tovább a Bethlen Gábor Református Gimnázium és a Németh László Gimnázium, Általános Iskola Modern Városok Program keretében tervezett, összesen mintegy 7 milliárd forintos fejlesztését, bővítését – írtuk meg a napokban.

Ennek kapcsán Árva László, a Németh László Gimnázium igazgatója lapunknak elmondta, szomorúan értesült a hírről, ugyanis az elmúlt negyed évszázadban a város korábbi vezetői mindig kiemelt figyelmet fordítottak az iskolára, ami által több kiemelkedő infrastrukturális beruházás valósulhatott meg.

Néhány nap kellett a Németh László Gimnáziumnak az átálláshoz 2

– Rapcsák András idején kezdődött el a gimnáziumi képzés, Lázár János vezetése alatt épült meg az alsó tagozat új épületszárnya, és akkor került iskolánkba Isépy Tamás könyvtárának értékes állománya. Almási István polgármestersége alatt az Öveges-program keretében az önkormányzat menedzselésével épült meg a korszerű laboratóriumunk, a Gyulai József Természettudományos Műhely, és ekkor valósult meg a harmincéves főépület külső és belső felújítása – elevenítette fel Árva László. Véleménye szerint ennek a folyamatnak a méltó tetőzése lehetett volna a Modern Városok Program keretében tervezett iskolabővítés, amely az intézmény több mint ezer tanulója számára nyitott volna új tereket és lehetőségeket.

Az igazgató felidézte: a beruházásról szóló döntés 2017 júniusában született meg, és annak az évnek a végéig az akkori önkormányzat szakembereivel és a tervezővel, Novák Péterrel sok-sok egyeztetésre került sor, amelyek során a megvalósítás apró részleteiig is eljutottak. – 2018 tavasza óta azonban ez a folyamat megállt, az elmúlt három évben a projekt állásáról semmilyen érdemi információt nem kaptunk – emelte ki.

Árva László elmondta, a bővítés koncepciója az volt, hogy amíg a természettudományos műhely a természettudományos oktatásnak biztosít méltó teret, addig az új épületszárny – a kultúra egysége jegyében – a humán kultúra otthona lehetett volna.  Ennek alapján az új épületben helyet kapott volna a második szinten egy többfunkciós, mintegy 600-700 fő befogadására alkalmas közösségi tér, amely egyrészt kiváló helyszíne lehetett volna sportfoglalkozásoknak, sporteseményeknek az úgynevezett „tiszta sportágak”, például torna, vívás, tánc esetében, tehermentesítve ezzel a zsúfolt városi sportcsarnokot. Másrészt egy mobil színpaddal iskolai vagy akár városi szintű kulturális előadások helyszínéül szolgált volna.

Néhány nap kellett a Németh László Gimnáziumnak az átálláshoz 1

Az első szinten méltó körülmények közé került volna a gimnáziumi könyvtár állománya, és a földszinten alakítottak volna ki két, egymással összenyitható művészeti termet: egy zenetermet az énekórák, kóruspróbák számára, illetve egy média szaktantermet.

Az igazgató ismertette, általában három első osztállyal kezdik meg a tanéveket, idén szeptemberben azonban – második alkalommal – a több mint kilencven jelentkező miatt négy első osztály ül iskolapadba. – Ez természetesen nagy öröm, ugyanakkor nagy kihívás is a gyerekek méltó elhelyezése miatt. Szomorúsággal tölt el bennünket, hogy elmarad a beruházás, ami összességében, a meglévő épületben felszabaduló terekkel együtt egy tornateremmel és öt tanteremmel bővítette volna lehetőségeinket, ezzel a jelenlegi helyszűke mindenképpen megszűnhetett volna – mondta végül a gimnázium vezetője.

Borítókép: az új épületszárny látványterve, fotók: archív