Nem nyújtott segítséget az utasnak – vádemelés a buszvezető ellen

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a helybeli nővel szemben, aki egy iskola parkolójából kitolatva ütötte el és okozta halálát egy bottal közlekedő férfinek.

A vádirat szerint a vádlott 2019. december 6-án 15 órakor tolatott ki egy szegedi iskola parkolójából. A hátramenet közben a gépkocsi méreteiből és a figyelmetlenségéből adódóan nem vette észre a szemközti buszmegállóból az úttestre lépő és bottal közlekedő sértettet, akit a mintegy 9-10 km/h óra sebességgel haladó gépkocsival fellökött. A férfi az esés során a fejét az aszfaltba ütötte és súlyos koponyasérülései miatt kórházba szállították.

A sértett mintegy két hét elteltével a kórházban életét vesztette a koponyasérülés kezelése során fellépő szövődmények miatt, így halála közvetett okozati összefüggésben áll a balesettel.

A vádlott a közlekedése során megszegte azt a KRESZ szabályt, mely szerint a járművel megfordulni vagy hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza. A vádirat szerint a vádlott hátra nézéssel és a visszapillantó tükrök többszöri, nemcsak egyszeri használatával az úttesten igen lassan közlekedő sértettet észlelte volna és így a baleset elhárítható lett volna.

A baleset bekövetkezésében a sértett is közrehatott, mivel megszegte azt a közlekedési szabályt, mely szerint ha a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely van, akkor a gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen mehet át.

A főügyészség a nőt halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja.

A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.