Havasi Katalin a Hír TV-ben: örömteli, hogy elkezdődhet a 16-18 év közöttiek oltása

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a Hír TV vendége volt, ahol elmondta: bízik benne, hogy egy-két héten belül elindulhat a 16-18 év közöttiek oltása, ugyanis számukra is indokolt a vakcina felvétele.

– Nagy örömmel hallottuk Orbán Viktor bejelentését, hogy közlekedik az a pillanat, amikor a mi pácienseink is bekerülnek az oltási sorba – jelentette ki Havasi Katalin pénteken a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hozzátette, jelenleg egyedül Pfizerrel engedélyezett a 16-18 év közöttiek oltása, a többi oltóanyaggal ez nem lehetséges.

– Mindenképpen indokolt ennek a korosztálynak az oltása is. A fiatalok ritkábban súlyos betegek, mint a felnőttek, de náluk is megjelenhetnek súlyos szövődmények, ezért fontos, hogy ha lehetőség van rá, akkor ők is megkapják a védettséget. A saját egészségük és a szülők, nagyszülők érdekében is ajánlott a vakcina felvétele – hangzott el a műsorban.

Havasi Katalin cáfolta azokat a híreszteléseket, amik szerint a védőoltás meddőséget okoz és befolyásolja a születendő utódok génállományát. – Nincs ilyenről szó, bátorítom a fiatalokat, és ha kell, tájékozódjanak tudományos oldalakról – emelte ki a doktornő, aki bízik benne, hogy egy-két héten belül már a sokadik 16-18 év közötti veheti fel a vakcinát.