Márki-Zay azzal haknizik, hogy dühből pofozta gyermekét

Márki-Zay Péter sógora és rokonai, közvetlen hozzátartozói továbbra is indulhatnak az önkormányzati pályázatokon. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a vásárhelyi polgármester csupán színjátékot játszik, mivel a pénteki online véleményező ülésen az ígérete ellenére nem hozta meg a hozzátartozók kizárásáról szóló rendeletet, így semmi nem változott Vásárhelyen – ki tudja, meddig!

Piszkosul gyenge színészi alakítás a vásárhelyi nagyközönség félrevezetésére: most már bizonyos, hogy Márki-Zay Péter napok óta színjátékot játszik! Miután lebukott, hogy a sógora nyert el 3 millió forintos városi közbeszerzést, rendkívüli sajtótájékoztatón azt ígérte, hogy pénteken olyan rendeletet hoz, úgy módosítja a beszerzési szabályzatot, hogy azzal kizárja a döntéshozók közvetlen hozzátartozóit az önkormányzati pályázatokból. (Lelőjük a poént: nem tette!) Ugyanakkor felmerült az is egy 2018-as Hír TV-videó alapján, hogy ez a sógora, Fonay Tibor nyújtott-e a 2018-as választási kampányában neki pénzügyi támogatást, de ezt a polgármester kérdésünk ellenére sem tisztázta ezt egyelőre. Pedig nagyon várják a válaszát a vásárhelyi lakosok, hiszen ha ez a sógor az a sógor, akkor hasonló korrupciógyanús ügyekbe, “kifizetésekbe” a Márki-Zay által istenített USA-ban bele-bele szoktak bukni politikusok… (Frissítés: a városvezető ugyan csütörtöki megkeresésünkre továbbra sem válaszolt, de a mai ülés végén elejtett egy mondatot, miszerint: ez a sógor nem az a sógor, hanem egy másik, vagyis nem Fonay Tiborra gondolt a 2018-as Privátszférában.)

No, szóval, ekkora színészkedést rég láttunk! Miután nyilvánosságra került, hogy közpénzen kötött városi szerződést a saját rokonával, Márki-Zay Péter körbehaknizta az országos sajtót, hogy Hódmezővásárhelyen a döntéshozók hozzátartozók nem juthatnak majd önkormányzati pályázatokhoz, forrásokhoz. Végül azonban annyira belemerült a botrányába, hogy visszavonulót fújt: az online véleményező ülésen a balliberális közgyűlési többséggel a Fideszre mutogatva levette a “napirendről” a rendeletet, a beszerzési szabályzat módosítását.

Mindezt a városvezető azzal indokolta, hogy a fideszes képviselők nem vettek részt a véleményezőnek hívott online összejövetelen. A párt egy közleményben azt írta: “Márki-Zay javaslata nem más, mint olcsó színjáték, amellyel a polgármester azt akarja elfedni, hogy a saját sógorának, Fonay Tibornak adott többmilliós önkormányzati megbízást.  […] Ha komolyan gondolja a korrupció elleni fellépést, itt a lehetőség, hogy bizonyítsa: vonja vissza a sógorának adott közbeszerzést és engedje munkához jutni a helyi vállalkozókat! Ha esetleg erre nem találna megfelelő jogi lehetőséget, azt javasoljuk, hogy a közbeszerzés lezsírozásához hasonlóan, a vasárnapi ebéd mellett beszélje meg a sógorral, hogy lépjen vissza” – írták.

A polgármester ma nem tett mást, mint a Fideszre mutogatott, orbánozott, tiborczotott, és azzal a szánalmas magyarázkodással állt elő, hogy a Fidesznek kötelező szavaznia a kérdésben. Csakhogy ez nem igaz: a veszélyhelyzet és rendkívüli jogrend idején (várhatóan egyébként ezt az időszakot szeptember végéig meghosszabbítja majd a parlament járvány miatt) nem hívható össze közgyűlés, addig minden döntés egy személyben a polgármesterek feladata és felelőssége! Ebből is világosan látszik, hogy az önjelölt miniszterelnök-jelöltnek megint csak a balhézás volt a lényeg, meg hogy szerepelhessen az országos médiában, a konkrét cselekvés és intézkedés viszont elmaradt.

Így aztán minden marad a régiben Vásárhelyen!

Magyarán szólva: a sógorgate-ba keveredett Márki-Zay most dönthetett volna a rokonok kizárásáról, ahogy megígérte, és ezt is kellett volna tennie, ehelyett azonban meghátrált, így a sógora és az összes hozzátartozója, családtagja továbbra is indulhat az önkormányzati beszerzéseken. Ki tudja, meddig?