Közgyűlés: Márki-Zay miniszterelnök-jelölti kampányának áldozata az Eötvös? 1

Az országos sajtó kiszúrt egy videófelvételt, ahol a balliberális politikus maga büszkélkedik vele: a sógora készpénzzel támogatta 2018-as választási kampányában. Ha ez ugyanaz a sógor, aki később önkormányzati pályázatot nyert közpénzen a Szent Antal utca közlekedésfejlesztési terveinek elkészítésére, akkor felmerül, hogy a hasonló eseteket a korrupció tankönyvi példájaként emlegetik, s Nyugaton, Amerikában bele is buknak politikusok. Várjuk Márki-Zay válaszát!

A Promenad.hu a napokban több cikkben rántotta le róla a leplet: Márki-Zay Péter az önkormányzat nevében, közpénzből megbízást adott a saját sógorának. Kiderült, felesége nővérének a férjéről, Fonay Tiborról van szó, aki a Szent Antal utca közlekedésfejlesztési tervének pályázatán nyert 3 millió 48 ezer forint értékben.

A botrányos beszerzés országos balhévá dagadt, a magyarázkodó és maszatoló Márki-Zay pedig csúnyán beleragadt a sógorgate-be. Ami korántsem véletlen, hiszen azzal, hogy saját családtagját hozta ki győztesnek egy városi pályázaton, a szavakban végtelenül nagy korrupcióüldöző politikusról világossá vált: bort iszik, és vizet prédikál. A szélsőbaloldali aktivista, Gulyás Márton Partizán című műsorában azzal a gyengécske szöveggel mentegette a manővert – a riporter látható megrökönyödése kapcsán –, hogy a sógora versenyben nyert, és a legjobb ajánlatot adta. Aztán minden valószínűség beláthatta, vállalhatatlan a sztori, ami egyébként szerinte „erkölcsileg támadható” ugyan, de nincs benne összeérhetetlenség és korrupció. Kedden bejelentette: kezdeményezi, hogy módosítsák a vásárhelyi beszerzési szabályzatot, és zárják ki a városi pályázatokból a döntéshozók közvetlen hozzátartozóit.

Csak azóta robbant az újabb bomba, az országos sajtó ugyanis előásott egy korábbi videófelvételt, amelyen Márki-Zay maga büszkélkedik vele, hogy a 2018-as időközi választási kampányát készpénzzel támogatta a sógora. „Márki-Zay Péter sógora úgy lett kvázi híres ember, hogy az egyesült ellenzék által támogatott hódmezővásárhelyi polgármester, aki most egyéni parlamenti képviselő, sőt, miniszterelnök szeretne lenni, különös módon maga állította reflektorfénybe Gulyás Márton Partizán című portréműsorában” – írta a rövid videóhoz a Mandiner.hu, de a Hír TV is közzétette az anyagot.

Az ekkoriban a Simicska Lajos által felügyelt balliberális Hír TV-ben Péterfi Judit Privátszféra műsorában, adományügyben így „hetvenkedett” Márki-Zay: „Azt mondják, hogy itt egy boríték, tessék, adunk pénzt. Nem szívesen mutatok ilyet, mert már többször rám szóltak. (Kihúzza az íróasztalfiókját, elővesz egy borítékot). Itt egy boríték, a zsebembe dugják (…) Van benne 2000 forint, 1000 forint, van benne 30 ezer forint…” Péterfi Judit itt megkérdezte: „Kitől?”. Márki-Zay így felelt: „A barátaim, akik ismernek és akik támogatnak, a családtagjaim, a sógorom.”

Ennek kapcsán a Mandiner.hu és a Hír TV is megpendítette, enyhén szólva is súlyos kérdéseket vet fel, ha önkormányzati pályázatot nyert a Márki-Zay vezette várostól a politikus sógora, aki korábban készpénzzel támogatta a választási kampányát. Bizony nagyon is helye van az észrevételnek, mert ha ez a „borítékos adakozó” ugyanaz a sógor, aki később önkormányzati pályázatot nyert közpénzen a Szent Antal utca közlekedésfejlesztési terveinek elkészítésére, akkor felmerül, hogy a hasonló eseteket a „kifizetés”, azaz a korrupció tankönyvi példájaként emlegetik, s Nyugaton, Amerikában bele is buknak politikusok. Hiszen joggal fogalmazódhat meg a kérdés: vajon a városi megbízással köszönhette meg a támogatást, „fizethette ki” sógorát a polgármester? Egy biztos: már csak ezért sem szerencsés, ha egy politikus közpénzből a saját családtagjainak ad megbízást – a vásárhelyi városvezető pedig pont ezt tette, bármennyire is sikálja már a történteket…

Márki-Zay rokoni megbízása mindenesetre egyre zavarosabb – a Promenad.hu meg is kereste a politikust, tisztázza, az a sógora kapott-e önkormányzati munkát közpénzen, aki annak idején a kampányában készpénzes borítékkal támogatta. És ha igen, továbbra se lát-e ebbe kivetnivalót, korrupciós kockázatot. Ha válaszol, frissítünk.