Vásárhelyi fotográfusok hagyatékaival bővült a múzeumi fotótár

A hódmezővásárhelyi fotótörténet második világháborút követő időszakának két jelentős fotográfusának, Lusztig Imre (1924-2003) és Bodrogi Imre (1897-1964) hagyatékával, összesen 286 db fényképpel, üveg- és filmnegatívval, valamint a Lusztig műterem fotótechnikai eszközeivel gazdagodott a Tornyai János Múzeum gyűjteménye.

A vásárhelyi közgyűjtemény célzott gyűjteménygyarapítási koncepciója alapján folyamatosan bővíti a Helytörténeti Gyűjtemény Fotótárát. Az elmúlt hónapokban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával vásárolta meg a múzeum – egy korábbi hatszáz darabos kollekció szerzeményezését követően – a dél-alföldi város fotótörténeti szempontból jelentős fotógráfusainak, Bodrogi Imre, Lusztig Imre, Lepage Lajos és Tapasztó Andor felvételeit. Különösen értékesek és helytörténeti szempontból jelentősek Lusztig Imre személyes tárgyai és a fényképész tevékenysége során használt munkaeszközei.

Vásárhelyi fotográfusok hagyatékaival bővült a múzeumi fotótár 1

Tapasztó Andor: Ismeretlen pár az örömapákkal, a koszorúslányokkal és legényekkel, 1930-as évek második fele.
Tornyai János Múzeum Helytörténeti Gyűjtemény Fotótár, ltsz.: TJM HGy FT 2020.8.3.1

Lepage Lajos és Tapasztó Andor a húszas-harmincas évekből származó 1-1 csoportképe és portréja igazi kuriózumot jelent, ugyanis e két fényképésztől ezidáig alig állt rendelkezésre fotó a múzeum gyűjteményében. A mostani szerzeményezés legnagyobb eredménye az, hogy az 1945 utáni időszak fotográfiai anyaga meglehetősen hiányos volt, de a Bodrogi és Lusztig kollekciók múzeumba kerülése e hiátust pótolja. Bodrogi Imre a negyvenes években az egyik legfoglalkoztatottabb vásárhelyi fényképész volt, aki portréfotók mellett számos iskolai és egyleti tablót készített. Önálló műtermét 1951-ig üzemeltethette, ekkor belépett a Fényképész Szövetkezetbe. Kiemelten jelentős az a 32 db üvegnegatív, amelyen az 1947-ben érettségizett bethlenes diákokat és tanáraikat örökítette meg. A pályázati forrásból vásárolt anyag nagyobb részét az egykori Plohn-tanítvány, Lusztig Imre hagyatéka teszi ki, akinek 2003-ban bekövetkezett halála után öröksége szétszóródott, döntő része megsemmisült. A fényképek között az 1940-es évek végétől az ezredfordulóig készített felvételek és negatívok is megtalálhatóak, köztük esküvői-, iskolai tablóképek és családi műtermi fotók. Külön érdekesek a hetvenes-nyolcvanas években készült várostörténeti felvételek a Tuhutum utcai zsidó temetőről vagy épp az Újtemplom tornyából készített panorámakép.

Vásárhelyi fotográfusok hagyatékaival bővült a múzeumi fotótár 2

Lusztig Imre: Hódmezővásárhelyi Fúvós ötös, 1991.
Ül (b-j): Czirják Zoltán kürt, Zoltán Péter klarinét, Szalai György fagott, áll (b-j): Krupiczerné Bánfi Zsuzsanna oboa, Olasz Ágnes fuvola.
Tornyai János Múzeum Helytörténeti Gyűjtemény Fotótár, ltsz.: TJM HGy FT 2020.8.1.1.3.3

A szerzeményezésből a múzeum a közösségi médiafelületein mutat majd be hamarosan válogatásokat, míg a gyarapodás anyagát a jövőben különböző kiállításokon és publikációkban ismerhetik meg a vásárhelyi lokálpatrióták.

Vásárhelyi fotográfusok hagyatékaival bővült a múzeumi fotótár 3

Bodrogi Imre: Gyáni Imre (1913-1991) tanár, 1947.
Gyáni Imre 1940-től 1957-ig a Bethlen Gábor gimnázium tanára, 1950-ől 1957-ig igazgatója.1956 október végén a hódmezővásárhelyi Nemzeti Tanács elnökévé választják, a forradalom leverése után, 1957 januárjában letartoztatják. A szegedi Népbíróság hat év börtönbüntésre ítéli, melyből 1960-ban szabadult.
Tornyai János Múzeum Helytörténeti Gyűjtemény Fotótár, ltsz.: TJM HGy FT 2020.8.4.1.2.10

 

Forrás, fotók: Tornyai János Múzeum