Itt a bizonyíték: nem először uszítaná az orvosokat a kormányra Márki-Zay (VIDEÓK)

A vásárhelyi polgármester elszabadult hajóágyúként tombol, fullba tolva a hazugságkampányt. Azt állítja például, hogy a 140 milliós önkormányzati sarc kifizetése benne van a kórházfejlesztés pályázatában, holott mivel a városnak nincs köze a projekthez, így fogalma sem lehet arról, hogy mi szerepel abban. (Persze, hogy nincs benne ez az összeg, a főigazgató világosan megmondta!) A balliberális politikus nem zavartatja magát, továbbra sem áll el attól, hogy ezt a horrorösszeget elkérje a Hunyadi utca részleges lezárása miatt a beruházás kivitelezőjétől, a jelek szerint még akkor is, ha ezzel derékba töri a projektet…

Légből kapott állításokkal dobálózik Márki-Zay Péter, aki a vasárnap esti facebookos prédikációjában többek között azzal állt elő, hogy szerinte a kórház két új emeletével kapcsolatos pályázatban szerepel a 140 millió forintos közterület-használati díjának kifizetése, mind fogalmazott: „ebben a projektben természetesen hogy benne van a lezárásért járó területhasználati díj is”.

Na, akkor nézzük szép sorban! Először is, mivel ez egy európai uniós pályázat, amit a kórház egy határon túli együttműködés keretében nyert el, így a vásárhelyi önkormányzatnak nincs arra rálátása, és semmi köze nincs hozzá. Tehát a polgármester egyértelműen valótlant állít akkor, amikor azzal dicsekszik: tudja, milyen elemek és milyen összegek szerepelnek a projektben. Aki ezt tudja, az a kórház főigazgatója, ő pedig  a napokban világosan közölte, mi a valóság.

A másik, hogy mivel ez egy uniós projekt, ezért észszerűtlen, hogy az EU foglalkozzon egyes városok közterület-használati szabályozásával, díjaival. Ezért a pályázat kiírói nem tudhatják, nyilvánvalóan nem számolhattak vele, hogy a vásárhelyi polgármester éppen 140 milliós sarcot akar kivetni azért, hogy a Hunyadi utcán állhasson egy daru.

Márki-Zaynak természetesen erre is volt magyarázata, hiszen szerinte egy ekkora volumenű építkezéshez, azaz két új emelet építéséhez (ahová a belgyógyászat és a gyerekosztály kerül) nem kötelező lezárni egy utca sávját. Ha pedig igen, akkor tessék kifizetni a 140 milliót!

Kallai Árpád, az intézmény főigazgatója ugyanakkor korábban ismertette, ez az összeg kigazdálkodhatatlan a kórház költségvetéséből, és nem áll rendelkezésre a projekt büdzséjében sem. Csak egy példa: 140 millió forint az intézmény éves gyógyszer költségkerete vagy a vásárhelyi és a kakasszéki tagintézmények éves élelmiszerköltsége.

– Éppen ezért megdöbbentő és arcátlan követelés. Ez egy európai uniós projekt, amin éveken át dolgoztak, és minden fillérnek helye van. A városvezetés nem a kórháztól, hanem a vásárhelyi emberektől, gyermekektől veszi el a pénzt. Ez a sarc az építkezés tíz százalékát teszi ki, így ellehetetleníti, kettétöri a fejlesztést – jelentette ki Kallai Árpád.

A főigazgató bízik abban, hogy Márki-Zay vezette önkormányzat jobb belátásra tér, és megfontolják a díj csökkentését, elengedését, a jelek szerint viszont erre semmi esély nincs. A balliberális polgármester inkább egyértelmű valótlanságokkal kontráz, és végleg elengedte az igazságot, már a látszatra sem ad.

Nem csak most, az elmúlt időszakban is sikerült rajtakapni az önjelölt miniszterelnök-jelöltet egy hazugságon, hiszen azt mondta, amikor beoltották a koronavírus elleni vakcinával, abban a körzetben már nem volt olyan 50 év feletti és/vagy krónikus beteg, aki nem kapta meg az oltást. Ez egyrészt teljesen életszerűtlen, másrészt annyira nem igaz, hogy információink szerint is sok idősebb és krónikus beteg akadt még akkor, aki bár regisztrált, még nem tudta felvenni a védőoltást április 6-áig, amikor is a 48 éves Márki-Zay megkapta a (megyei oltási munkacsoport alkalmazási javaslata szerint elsősorban is az idős, krónikus betegeknek, illetve a szoptatós és várandós kismamáknak járó) Moderna vakcinát…