Kallai: akár el is maradhat a kórházfejlesztés a 140 milliós önkormányzati sarc miatt 1

Az eddigi 140 millió forint helyett hétfő délutánra mindössze 300 ezer forintra csökkent az az összeg, amit a kórházfejlesztés kivitelezőjétől kér az önkormányzat közterület-használati díjként. Ráadásul a városvezetés hirtelen egy egyhetes kérelemre hivatkozik, amiről eddig szó sem esett, még a polgármester vasárnap esti facebookos prédikációjában sem. Ez ékes bizonyíték arra, hogy Márki-Zay azt sem tudja, mi zajlik a városházán, és teljes káosz uralkodik torony alatt toronydaru-ügyben.

Nem túlzunk, ha azt állítjuk: az egész országban felfigyeltek a legújabb vásárhelyi balhéra, ami szerint az önkormányzat 140 millió forintot kérne csak azért, hogy a kórház két új emeletének építése miatt a Hunyadi utcán álljon huzamosabb ideig egy daru. Megírtuk, Márki-Zay a vasárnap esti élő Facebook-videójában azzal hetykélkedett, hogy „ebben a projektben természetesen benne van a lezárásért járó területhasználati díj”, illetve azzal, hogy „nem kötelező lezárni egy építkezésnél az utca egyik sávját, ha pedig igen, akkor tessék fizetni” a 140 milliót!

Hétfő délutánra azonban alaposan megváltozott a balliberális politikus és az önkormányzat álláspontja, mivel egy közleményben ennek már csak töredékét emlegetik. „A korábban megállapított 136 millió forint helyett csupán 300 ezer forint közterület-használati díjat kell fizetnie a hódmezővásárhelyi kórház bővítésén dolgozó vállalkozásnak, mivel a munkálatokhoz kisebb területet, rövidebb ideig vesz igénybe” – tájékoztatta a városháza hétfőn az MTI-t. A drámai változást azzal magyarázzák: „április 12-én, azaz egy hete a kivitelező Építészmester Kft. módosította igényét, április közepétől csupán július 31-ig kívánja használni az utca egy részét, ennek használati díja már csak mintegy 300 ezer forint”.

Mint korábban megírtuk: a 140 milliót a cég nem tudta volna kifizetni, ezért kezdeményezett tárgyalásokat a várossal. Kallai Árpád, a kórház főigazgatója is megerősítette: az uniós pályázatban erre nincs külön forrás, és a horrorsarc kigazdálkodhatatlan, ezért ketté is törheti az 1,4 milliárdos beruházást.

Az eddig történtek tökéletesen rámutatnak arra, hogy Márki-Zaynak minden jel szerint halvány lila gőze nincs arról, hogy mi zajlik a polgármesteri hivatalban. A polgármester ugyanis a múlt hét csütörtöki véleményező ülésen és a vasárnapi Facebook-szeánszában sem említette egy szóval sem az Építészmester április 12-i (azaz múlt hétfői) igényét, sem a 300 ezres díjtételt, folyamatosan a 140 milliós közterületi díjhasználatot szajkózta. Úgy tűnik, hétfőre azonban vagy rájött, hogy ostobaság egy ekkora összeget kivetni egy fontos helyi egészségügyi beruházásra, vagy az országos felháborodás miatt állt el a szándékától.

A jelenség persze nem új keletű, mivel az önjelölt miniszterelnök-jelölt a szokásos módon hátraarcot vágva próbál menekülni, miközben másokat tesz felelőssé. Egy nap alatt ez azért mégis nagy pálfordulás, még akkor is, ha adott esetben belátta tévedését, és maszatolja a felelősségét. Viszont legalább úgy néz ki, a 140 millió forintot értelmes helyen, a két új emelet (belgyógyászat és gyermekosztály) kialakítására használják fel, és a sértődöttség vagy hiúság miatt nem lehetetlenül el a fontos projekt.