A Fidesz felszólítására Márki-Zay a város kasszájához járul

A balliberális polgármester közpénzből, az önkormányzat nevében szerződött egy munkára a saját sógorával. Azzal védekezik, rokona adta a legjobb ajánlatot. No de Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is mindig a legjobb ajánlatot adja, különben nem nyerhetnének el közbeszerzéseket. Mi akkor a különbség? Úgy tűnik, Márki-Zay is csak „politikusból van”…

Mint a Promenad.hu megírta: nincs új a nap alatt, Márki-Zay Péter bort iszik, és vizet prédikál. A szavakban végtelenül nagy korrupcióüldöző politikus a saját családtagját hozta ki győztesen az egyik önkormányzati beszerzésen. A balliberális polgármester Gulyás Márton Partizán című műsorában számolt be a nem is oly aprócska „málőrről”: egy pályázaton saját sógorának adott megbízást egy (egyelőre közelebbről meg nem nevezett) utca tervezésére. Emlékezete szerint olyan cirka 3 millió forintra rúgott ez a kis biznisz. Mindezt azzal a gyengécske magyarázkodással próbálta mentegetni, hogy pont a sógor adta a legjobb ajánlatot – rántottuk le róla a leplet.

Márki-Zay ezzel a húzásával ismét bizonyította, amit Hódmezővásárhelyen az elmúlt években nemcsak a Promenad.hu, de mások is a fejére olvastak: a jelek szerint csak azt tekinti korrupciónak, amit nem ő követ el. Még a riporter, a szélsőbaloldali aktivista Gulyás Márton is kiakadt Márki-Zay családi megbízásán, mondván, az a „rokoni összefonódás”, illetve „a családi érdekeltség” miatt önmagában összeférhetetlen, és pláne nehezen fér össze azokkal a demokratikus normákkal, melyeket az ellenzék hirdet magáról, s melyeket az emberek egy településvezetőtől általában is elvárnak. Az MMM-elnök úgy próbált mosakodni: a sógora egy „versenyben” nyerte el a megbízást.

A helyütt jegyezzük meg, roppant érdekes, hogy ha Márki-Zay közpénzből, az önkormányzat nevében megbízást ad a saját sógorának, milliókért, akkor az szerinte tisztességes, és a város érdekeit szolgálja, ha viszont neadj’isten fideszes politikus követ el hasonlót, akkor rögtön korrupcióról ordít. Ugyanígy felettébb pikáns, ha egy fideszes politikus használja ki egy pályázat adta lehetőségeket, és ügyeskedik adott esetben úgy, hogy azzal a saját családja is jól jár, akkor Márki-Zay azonnal visszaélésről, lopásról, tolvajpártról kiabál, viszont ha meg a saját kegyeltjét, a jobbikos-MMM-es Bíró Lászlót kapják ilyenen, akkor abban semmi, de semmi kivetnivalót nem talál. Ez akkora kettős mérce, hogy a fal adja a másikat!

Tanulságos egyébként, hogy zavaros nézeteivel és „korrupcióértelmezésével” már a baloldalon is egyre inkább egyedül marad az MMM önjelölt miniszterelnök-jelöltje. Nemcsak Gulyás Márton éreztette vele a rosszallását a Partizán-interjúban a „sógor-gate” kapcsán! Emlékezetes, Bíró László ügyében még saját unokatestvére, Hadházy Ákos országgyűlési képviselő is látványosan szembefordult vele, ő támadta legélesebben, hogy Márki-Zay védelmezi, mentegeti egy ellenzéki politikus visszaélésgyanús manővereit. „Óriási veszély, ha a sajátjaink tetteit relativizálni kezdjük, miközben mi is ‘zéró toleranciát’ hirdetünk a lopással szemben” – feddte meg akkor a vásárhelyi unokatestvért.

Most is joggal merül fel a kérdés most a vásárhelyi választókban: ha Márki-Zay számára a korrupcióüldözés nem csak afféle politikai termék – lelőjük a poént, de: pontosan az! –, akkor miért nem mondta meg a rokonának egyértelműen és határozottan: ne vegyen részt az általa vezetett önkormányzat pályázatán, mert családi okok miatt összeférhetetlen! Rendkívül szánalmas érv, hogy a sógor adta a legjobb árajánlatot, hiszen természetesen Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is rendre a legjobb árajánlatot adják, másképpen nem nyerhetnének el közbeszerzéseket. Vajon miben más akkor Márki-Zay sógorának állítólagos legkedvezőbb ajánlata?

Semmiben. Újra bebizonyosodott, mennyire hamis és képmutató a szenteskedő „civil, független” álca, Márki-Zay is csak „politikusból” van. Nem kicsit, nagyon.