A bírósági döntés ellenére sem fizetett a kórháznak Márki-Zay!

Úgy tűnik, Lázár János ismét segít a vásárhelyi kórháznak, ezáltal vannak olyan elemei a Modern Városok Programnak a településen, amelyek haladnak. A részletek a Magyar Közlönyben jelentek meg. Felhívjuk a figyelmet: ez a pénz nem használható a két új emelet ráépítéséhez kapcsolódó 140 milliós önkormányzati sarcra, így az a helyzet továbbra sem oldódott meg!

Lapunk nemrég készített interjút Kallai Árpáddal, az egészségügyi intézmény igazgatójával, aki elmondta: két ügyben is Lázár János országgyűlési képviselő segítségét kéri. Az egyik a kórház járóbeteg-ellátó épületszárnyán a két új emelet építéséhez szükséges külső források megteremtése, a másik pedig, hogy az önkormányzat tétlensége ellenére végre induljon el a Modern Városok Program keretében a kórház fejlesztése, azaz hogy az intézmény kapcsolódni tudjon a Magyar Honvédség egészségügyi ellátórendszeréhez. Ennek során az „A” épületet bővítésére és fejlesztésére van szükség, 4,5-5 milliárd forint értékben.

Kallai Árpád március végén arról is beszámolt, hogy a ráépítés kapcsán Lázár János segített. – Belső átcsoportosításokra és külső forrásokra volt szükség, aminek megteremtésében Lázár János segített, így az ő közbenjárásával indulhat a munka – ismertette a főigazgató.

A Magyar Közlöny tanúsága szerint a Modern Városok Program kapcsán is tett lépéseket a képviselő, ugyanis a Kormány 1184/2021. (IV. 16.) számú határozata szerint döntöttek a Modern Városok Program keretén belül “a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ honvéd egészségügyi ellátás rendszeréhez történő csatlakozása érdekében szükséges fejlesztés előkészítésének a Beruházás Előkészítési Alapból történő támogatásáról”. Ennek összege 191 millió forint, az előkészítő fázisokat 2021. december 31-ig kell elvégezni.

191 millió forintot kap a kórház a Modern Városok Program keretében

Információnk szerint a kórház a fejlesztések során egy korszerű MR-készüléket is beszerez majd a minél magasabb szintű betegellátás érdekében.

A vásárhelyi önkormányzat és a kórház között azonban továbbra sem rózsás a viszony. A főigazgató korábban úgy nyilatkozott, a honvédkórház projekt azért volt tetszhalott állapotban, mert  a város nem élt a lehetőséggel, egyszerűen nem volt a gazdája a beruházásnak. – Semmit nem tett az önkormányzat azért, hogy bármi is elinduljon az ügyben. Véget akarok vetni annak a siránkozó, semmittevő magatartásnak! – fakadt ki Kallai.

Ezt alátámasztja a kórház-önkormányzat közötti legújabb balhé is, ami által akár ugorhat a mintegy 1,4 milliárd forintos emeletráépítés is. A városvezetés ugyanis 140 millió forintot kérne azért, hogy az építkezés során a Hunyadi utcán állhasson egy daru. Erről legutóbbi cikkünket ITT olvashatja.

Érdemes azon is elgondolkozni, hogy Vásárhelyen tulajdonképpen csak azok a beruházások haladnak a Modern Városok Program keretében, amihez nincs köze az önkormányzatnak. A tram-train és a katonai szakközépiskola kialakítása mellett most belépett a körbe a kórház fejlesztése is.