Aláírták a Hagymatikum bővítésének kivitelezési szerződését 20

Magyarországon ritkán látott politikai és közösségi összefogás eredménye a turizmus ciklusokon átívelő fejlesztése, ami hamarosan a Hagymatikum a makói fürdő bővítésében csúcsosodik ki. A kivitelezési szerződés aláírásakor a város korábbi polgármestere is megköszönte Lázár Jánosnak, hogy megszerezte a beruházáshoz a politikai támogatást, és a pénzügyi forrást.

A kilencvenes évek végén az önkormányzat több gazdaságfejlesztési programot is készített, ezek között volt, ami a város jövőbeli lehetőségeit mezőgazdasági vagy ipari szempontból vizsgálta, ám végül a turizmus fejlesztésére esett a választás, emlékezett vissza Buzás Péter a kezdetekre.

Ebbe a munkába számos külső szakértőt is bevontak, a város korábbi polgármestere közülük is kiemelte Ruszinkó Ádámot és Vörös Imrét, akiknek a képviselő testületek és önkormányzati apparátus mellett nagy szerepük volt a makói turizmus fejlesztésének sikerében.

Makovecz Imre addigra már több épületet is tervezett a városnak, felkérték hát a fürdő megtervezésére is, mondta el Buzás Péter, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a világhírű építész megvalósult alkotásai közül a Hagymatikum lett a legnagyobb. Mint mondta, nagyon kedves emlék számára, amikor néhány évvel ezelőtt – már nem polgármesterként – a városban járva idegenvezetők által kísért turistacsoportokat látott. Ekkor úgy érezte, amit annak idején megálmodtak, az megvalósult. A Hagymatikumbővítés kivitelezési szerződésének aláírásakor pedig ez az álom a következő szintre lépett.

Aláírták a Hagymatikum bővítésének kivitelezési szerződését 21

– Köszönöm országgyűlési képviselőnknek, kormánybiztos úrnak azt, hogy a mostani beruházáshoz a legfontosabbat, a politikai támogatást, és a pénzügyi hátteret megteremtette. E nélkül most nem tudnánk itt lenni. – fogalmazott beszédében Buzás Péter.

Ma Magyarországon kevés példa van arra, hogy egy közös ügy érdelében a politikai oldalak félretegyék a nézetkülönbségeket, a makói turizmus fejlesztésének hatékonyságában azonban többek között ennek is nagy szerepe van.  Mindez már akkor is látszott, amikor tavaly augusztus 20.-án, szinte az országban példa nélküli módon Makó rendszerváltás utáni három polgármestere együtt ünnepelt.

– Tagadásból nem lehet várost építeni. – mutatott rá akkor Lázár János. És valóban, a Hagymatikum bővítésének sikere a legjobb bizonyíték rá: ha egy város nem tesz különbséget baloldali és jobboldali értékteremtők között, akkor nincs olyan, ami elérhetetlen lenne.

Forrás: Makó Híradó, Nagy Szabolcs