Kallai: akár el is maradhat a kórházfejlesztés a 140 milliós önkormányzati sarc miatt

A városvezetés nem a kórháztól, hanem a vásárhelyi emberektől, gyerekektől veszi el a pénzt – reagált dr. Kallai Árpád pénteken arra, hogy a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat nem tartja indokoltnak az egészségügyi intézmény fejlesztésénél a horribilis, 140 millió forintos közterület-használati díj elengedését. A főigazgató újságírói kérdésre elmondta: ez az összeg kigazdálkodhatatlan és kettétörheti a projektet.

– Ismét egy olyan helyzettel kell szembesülnünk, ami országszerte példátlan. Amíg a kórház dolgozói a világjárvány közepén emberéletek megmentéséért küzdenek, addig egy önkormányzat és a helyi közösség felelős gazdája azon töri a fejét, hogyan tudja ellehetetleníteni az intézményünket – fejtette ki Kallai Árpád a héten kirobbant ügy kapcsán. A lényeg röviden: a kórház járóbeteg-ellátó épületszárnyán két új emelet épül a belgyógyászat és a gyermekosztály számára. Ehhez a kivitelező igénybe venné a Hunyadi utcának egy részét, az önkormányzat azonban 140 millió forintos közterület-használati díjat szabott ki, tulajdonképpen azért, hogy az utcán huzamosabb ideig állhasson egy daru.

A főigazgató ismertette, ez az összeg kigazdálkodhatatlan a kórház költségvetéséből és nem áll rendelkezésre a projekt büdzséjében sem. Csak egy példa: 140 millió forint az intézmény éves gyógyszer költségkerete, vagy a vásárhelyi és a kakasszéki tagintézmények éves élelmiszerköltsége.

– Megdöbbentő és arcátlan követelés. Ez egy európai uniós projekt, amin éveken át dolgoztak és minden fillérnek helye van. A városvezetés nem a kórháztól, hanem a vásárhelyi emberektől, gyermekektől veszi el a pénzt. Ez a sarc az építkezés tíz százalékát teszi ki, így ellehetetleníti, kettétöri a fejlesztést – jelentette ki Kallai Árpád.

Kallai: akár el is maradhat a kórházfejlesztés a 140 milliós önkormányzati sarc miatt 1

Hozzátette, ugyanakkor bízik a józan észben, így abban, hogy az önkormányzat végül eltekint ettől az összegtől, támogatva ezzel a kórház emeletráépítését.

– Ha ez nem történik meg, akkor fel sem tudom mérni az elvesztés következményeit. Egy uniós pályázat eszközbeszerzésében vagyunk, ami nagyon komoly kihívást jelent. Nem alszom nyugodtan a jelenlegi helyzet miatt – mondta még el Kallai.