A holokauszt áldozataira emlékeztek Vásárhelyen 1

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, április 16-án közösen emlékezett a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyet fönntartó Emlékpont, valamint Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség.

A vásárhelyi zsidó temetőben a holokauszt áldozatainak tiszteletére állított emlékműnél néma főhajtással helyezte el a megemlékezés köveit Márki-Zay Péter polgármester, Kis Andrea alpolgármester, Erdős László hitközségi elnök és Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár, az Emlékpont szakmai tanácsadója.

A holokauszt áldozataira emlékeztek Vásárhelyen 2

Miklós Péter az emléknap kapcsán elmondta: „Közel nyolc évtizeddel a mintegy hatszázezer magyar, köztük több ezer Csongrád-Csanád megyei és négyszáz vásárhelyi zsidó elhurcolása és meggyilkolása után kötelességünk emlékezni rájuk és feladatunk küzdeni a felejtés ellen. Az ártatlanul elpusztított áldozatok emlékének ápolását és a származási alapon való megkülönböztetés elfogadhatatlanságának tudatosítását szolgálják az ilyen emléknapok, mint a mai.”

A holokauszt áldozataira emlékeztek Vásárhelyen A holokauszt áldozataira emlékeztek Vásárhelyen 3 A holokauszt áldozataira emlékeztek Vásárhelyen 4

Fotó: Almási Enikő