Vásárhelyi kórház

A vásárhelyi polgármester nem tartja indokoltnak, hogy elengedjék a 140 millió forintos közterület-használati díjat a kórház fejlesztésénél, mivel rossz anyagi helyzetben van az önkormányzat – hangzott el a város csütörtöki véleményező ülésén. Úgy tűnik, soha nem enyhül a városvezetés és az egészségügyi intézmény közötti feszültség.

Szerdán megírtuk: egy 2004-es önkormányzati rendeletre hivatkozva döbbenetes árat kérne a vásárhelyi önkormányzat a helyi kórház felújításához, a két új emelet ráépítéséhez szükséges közterület használatért. Valószínűleg országos rekordnak is beillene az a közel 140 millió forint, amit a rövidke Hunyadi utca egy részének félpályás lezárásáért kellene megfizetnie a kivitelezőnek, csak azért, hogy az építés alatt ott állhasson egy daru.

Információink szerint ezt az érintett cég nem is tudja megfizetni, és egy ekkora összeget mindenki irreálisnak gondol, aki minimális szinten is tájékozott a helyi vagy akár az országos viszonyokban. A város csütörtöki véleményező ülésén napirend előtt Horváth Zoltán tett javaslatot arra, hogy mondjanak le a kórház minél gyorsabb fejlesztése érdekében erről a horribilis összegről. – Példaértékű, nemes cselekedet lenne és a település ezzel hozzájárulna a beruházáshoz. A vállalkozó a Hunyadi utcának nem is teljes részét venné igénybe – jelezte a fideszes képviselő. A két új emelet ugyanis a városnak egy forintjába sem kerül, mivel az egy határon átnyúló, 3 milliárd forintos beruházás keretében valósul meg, egy kórház korszerűsítése viszont nagyban hozzájárul egy település megítéléséhez.

Márki-Zay Péter erre úgy reagált: a kórházfejlesztésben részt vevők közül senki nem ingyen dolgozik, továbbá mivel megemelkedett a beruházás költsége, ezért nem támogatja és nem tartja indokoltnak, hogy elengedjék ezt az összeget.
– Nem tudunk lemondani erről a bevételről, amikor ilyen anyagi helyzetben van a város – jelentette ki a polgármester. A politikus szerint a projektben megvan a díj kifizetésére a fedezet.