Lázár János levele Trianon 100. évfordulója alkalmából 5

Aki most a járvány elleni küzdelem frontvonalán harcolóktól elvesz, nem pedig ad, az olyan, mintha hátba lőné a sajátjait. Márki-Zay Péter ezzel a 140 milliós büntetőadóval ezt csinálja – mondta el lapunknak az országgyűlési képviselő.

Márki-Zay Péter ellehetetleníti a kórház fejlesztését. Szerdán megírtuk: egy 2004-es önkormányzati rendeletre hivatkozva döbbenetes közterülethasználati díjat kérne a vásárhelyi önkormányzat a helyi kórház felújításán, az új belgyógyászati és gyermekgyógyászati osztály építésén dolgozó cégtől. Valószínűleg országos rekordnak számít az a közel 140 millió forint, amit a rövidke Hunyadi utca egy részének félpályás lezárásáért kellene megfizetnie a kivitelezőnek, csak azért, hogy az építés alatt ott állhasson egy daru.

A város csütörtöki véleményező ülésén napirend előtt Horváth Zoltán, önkormányzati képviselő javaslatot tett arra, hogy mondjanak le a kórház, az egyik legfontosabb közintézmény fejlesztése érdekében erről a horribilis összegről. – Példaértékű, nemes cselekedet lenne és a település ezzel hozzájárulna a beruházáshoz – jelezte a fideszes képviselő. A járóbeteg szakrendelő épületére kerülő két új emelet ugyanis a városnak egy forintjába sem kerül, mivel az egy határon átnyúló, pályázati program keretében valósul meg, a kórház korszerűsítése viszont minden vásárhelyi és a térségben élő polgár alapvető érdeke.

Márki-Zay Péter erre úgy reagált: nem támogatja és nem tartja indokoltnak, hogy elengedjék ezt az összeget. – Nem tudunk lemondani erről a bevételről, amikor ilyen anyagi helyzetben van a város – jelentette ki a polgármester.

A Promenád megkérdezte Lázár Jánost, mi a véleménye az országosan példátlan esetről. Az országgyűlési képviselő lapunknak elmondta:

„Még miniszterelnök-jelöltnek sem kell lenni ahhoz, hogy az ember tudja: járvány idején egy kórház a frontvonalban áll. Reméljük, hogy a pandémiát hamarosan végleg legyőzzük, de a magyar kórházakat és a bennük dolgozókat így is épp eléggé kizsigerelte ez az időszak. Aki most a frontvonalon harcolóktól elvesz, nem pedig ad, az olyan, mintha hátba lőné a sajátjait. Márki-Zay Péter ezzel a 140 milliós büntetőadóval – hiszen itt valójában erről van szó – ezt csinálja. Ha az önkormányzat kincstárát valóban úgy kiürítette, hogy már a helyi egészségügyet kell megsarcolnia, miért épp most akart több mint 90 milliót adni egy baráti vállalkozónak, hogy ellenzéki buszjáratot indítson a városban a már meglévő állami mellett? Elhiszem, hogy egy miniszterelnök-jelölti kampány sokba kerül, de ne a város betegeinek kelljen állnia a cechet. El a kezekkel a kórházaktól, el a kezeket az egészségügyben dolgozóktól! Ebben szerintem pártállástól függetlenül egyetérthetünk – még Vásárhelyen is.”