Városháza_Polgármesteri_Hivatal

Ismét véleményező ülést tartott csütörtökön a vásárhelyi grémium. A tanácskozáson szó esett arról, hogy a város nem segíti a kórházfejlesztést a 140 milliós közterületi díj elengedésével, illetve beszámolókat hallgattak meg és civil szervezetek, sportegyesületek pályázatairól tárgyaltak.

Mindenekelőtt fontos megjegyezni: a pandémia miatt nem hívható össze közgyűlés, ezért a véleményező ülésnek tulajdonképpen semmilyen döntési jogköre nincs, mivel a veszélyhelyzet alatt hozott határozatokért egy személyben a polgármester a felelős.

Nem támogatom és nem tartom indokoltnak, hogy lemondjuk arról a 140 millió forintról, ami a kórház fejlesztése során járna az önkormányzatnak közterület-használati díjként – reagált Márki-Zay Péter Horváth Zoltán felvetésére, hogy az összeg elengedésével a város segítse az egészségügyi intézmény két új emeletének építését. Mint ismert, döbbenetes árat kérne a városvezetés a kórház felújításához szükséges közterület használatért: közel 140 millió forint az, amit a rövidke Hunyadi utca egy részének félpályás lezárásáért kellene megfizetnie a kivitelezőnek, csak azért, hogy az építés alatt ott állhasson egy daru.

A polgármester nem tágít, így a város vélhetően a továbbiakban sem fog elállni a 140 milliós bevételtől. Mindezt úgy, hogy az önkormányzatnak egy forintjába sem kerül a beruházás, mivel az pályázati forrásból valósul meg.

Az ülésen több beszámolót is meghallgattak a képviselők, például a Belső ellenőrzés, a Hódmezővásárhelyi Kistérségi Többcélú Társulás és a Lakosságszolgálati iroda részéről. Emellett 27 sportegyesület és 32 civil szervezet pályázatáról tárgyaltak, hogy az első féléves, 15 millió forintos önkormányzati keretet hogyan osszák szét közöttük. Mivel a szervezetek, egyesületek összesen 60 millió forintnyi forrásra pályáztak, így elmondható, hogy szinte egyik sem kap annyit, mint amennyit igényelt, és több olyan is van, akik valamilyen hiányosság vagy egyéb ok miatt egyetlen forintban sem részesülnek.