Április 15-én indul a jégkármérséklő rendszer

Jelentős fagykár érte Csongrád-Csanád megyét, és további hidegeket jósolnak a szakértők. A fagykárokat mindenképpen jelentsék be a gazdák, hogy kamara segítséget tudjon nyújtani – mondta el Szél István, a Szél István, a NAK Csongrád-Csanád megyei elnöke kedd délelőtt a Rádió 7 Közös nevező című műsorában.

Kisebb kertekben egyszerűbb a védekezés a hideg és a fagy ellen, ugyanis vagy parafinnal vagy füstöléssel, tűzgyújtással meg tudják védeni a gyümölcsfákat. Azonban ha a hideg nagy széllel érkezik, akkor a füstöt kifújja a fák közül, és így fent áll az elfagyás veszélye. Ha a gazdákat fagykár éri, mindenképp jelezze a NAK felé – kéri Szél István.

2018-ben Európában egyedülálló módon hazánkban elindult a jégkármérséklő rendszer. 986 talajgenerátor működik az országban, egy részük manuálisa, egy részük digitálisan. Ez a rendszer ezüst-jodidot juttat a légkörbe, ezzel csökkentve a jég méretét. Ez a rendszer nem kizárja a jégeső lehetőségét, hanem csökkenti a jég méretét, így kisebb kárt okoz az időjárás.

Megyénk déli részén sokszor nagyobb méretű jég esik, ami annak tudható be, hogy a körülöttünk lévő országokban még nem alkalmazzák a jégkármérséklő rendszert, így szomszédos országokból érkező felhőkbe nem jut ezüst-jodid. Ezért lenne jó, h minden ország felismerné a rendszerben rejlő lehetőségeket, és Magyarország mintájára elkezdenék használni.

Szél István kiemelte továbbá, hogy hazánkban április 15-én indul a „szezon”, ekkor indítják el idén a jégkármérséklő rendszert.