A Magyar Orvosi Kamarához fordul Cseri Tamás Márki-Zay oltásával kapcsolatban

A fideszes önkormányzati képviselő szerint több kérdést is felvet a vásárhelyi polgármester hirtelen beoltása, ezért levelet fogalmazott meg a Magyar Orvosi Kamarához. Cseri Tamás erről kedden számolt be a sajtónak.  

– Márki-Zay Péter folyamatosan hergeli a lakosságot a kormány és az oltási rendszer, illetve a keleti vakcinák beszerzése ellen, a múlt héten viszont saját maga jelentette be, hogy a regisztrációja után rövidesen megkapta az első koronavírus elleni vakcinát – elevenítette fel Cseri Tamás.

A képviselő szerint ez több kérdést is felvet. – Tudomásunk szerint csak abban a háziorvosi körzetben több százan vannak azok, akik 50-60 év felettiek vagy krónikus betegek. Márki-Zay tehát ennyi embert előzött meg, ezért felmerül a kérdés, hogy etikus volt-e őt ilyen hamar beoltani, és felmerül a gyanú, hogy talán az önkormányzat nyomást gyakorolhatott a háziorvosra, hiszen szolgáltatási jogviszonyban áll vele. Ráadásul az is nagyon érdekes, hogy a polgármesterrel együtt a felesége és a sógornője is egy időben kapott oltást, tehát ők is hamarabb jutottak vakcinához, mint a náluk idősebbek és a krónikus betegek – jelentette ki a politikus.

A Magyar Orvosi Kamarához fordul Cseri Tamás Márki-Zay oltásával kapcsolatban 2

Cseri Tamás továbbá megjegyezte: Márki-Zay és a családja Moderna-oltást kapott, amelyet a kormányhivatal a háziorvosoknak kiküldött tájékoztatóban időseknek, krónikus betegeknek, várandósoknak és kismamáknak ajánl, nem pedig egy 48 éves egészséges férfinak.

– Az ügy kapcsán ma a Magyar Orvosi Kamarának levelet küldök. A kérésem az, hogy tisztázzák a helyzetet, és vizsgálják meg, hogy jelen esetben mi történt, történt-e visszaélés, nyomásgyakorlás. Emellett ez arra is kiváló lehetőség, hogy a kamara bizonyítsa a függetlenségét és pártatlanul vizsgálódjon – fejtette ki a képviselő.

A Magyar Orvosi Kamarához fordul Cseri Tamás Márki-Zay oltásával kapcsolatban 1

Cseri Tamás végül elmondta: nem irigység vezényli, ugyanis ő decemberben átesett a koronavíruson, így csak később regisztrál vakcináért.

Fotók: Gémes Sándor

Frissítés: 

Márki-Zay Péter polgármester nevében Csirák Dalma, az önkormányzat sajtóreferense lapunkhoz nyilatkozatot juttatott el Cseri Tamás sajtótájékoztatójával kapcsolatban. Ebben a következőket reagálja:

“Valótlan az az állítás – amelyet Cseri képviselő úr nem is tud alátámasztani, állítólag ‘így hallotta’ – hogy abban a körzetben 350-400 50-60 év fölötti várakozna oltásra. Bár a körzet háziorvosa nem ad ki pontos számadatot adatvédelmi okokból, azt elmondta, hogy SENKI nem várakozik az említett korosztályból az ő körzetében. Csak azok az idősek nem kapták meg még az oltást (a regisztráltak közül) akiket egészségügyi állapotuk gátol ebben.

“Valótlan az az állítás, miszerint Márki-Zay Pétert és családtagjainak egy részét soron kívül oltották volna be. Minden regisztrált neve – függetlenül a regisztráció dátumától – megjelenik a NAEK-listán, ami alapján a háziorvos eldönti szakmai protokoll alapján, hogy hol, mikor, milyen oltást kínál fel az oltakozóknak.”