Lázár János: azért küzdünk, hogy visszaállítsuk a haszonállattal való állatorvosi tevékenység presztízsét

A térség országgyűlési képviselője szerint heves vita folyt ma a Parlamentben a Jövő Nemzedék Földje Alapítványról, és az alapítvány részére történő vagyonjuttatásról, amelyben túl sok volt a pártpolitikai szempont, de a cél a mezőhegyesi Ménesbirtok esetében, hogy az állami tulajdonban lévő föld továbbra is közcélt szolgáljon.

A Jövő Nemzedék Földje Alapítványról, az alapítvány részére történő vagyonjuttatásról, és ezzel összefüggésben egyes törvények módosításáról szóló vitában Lázár János is felszólalt ma a plenáris ülésen, a térség országgyűlési képviselője elsősorban az általa kormánybiztosként felügyelt mezőhegyesi Ménesbirtok konstrukciójáról beszélt a képviselőknek.

Mint elmondta, azt javasolta a kormánynak, zárják ki a lehetőségét az itteni állami vagyon újbóli privatizálásának, ahogyan az egyszer már megtörtént a szocialista kormány alatt. Az állami földtulajdon állami tulajdon marad, magyarázta a képviselő, vagyonkezelői jogot kap az alapítvány, ez azonban elidegenítési és terhelési tilalom alatt áll, amit bejegyeznek a földhivatalban.

A földet bérbe adják a szintén az állam által 100 százalékban tulajdonolt cégnek, amelynek a részvényei szintén elidegenítési és terhelési tilalom alatt állnak, mutatott rá. A bevételből pedig közcélt fognak finanszírozni, amely többek között jelenti Mezőhegyes támogatását, a mezőgazdasági szakképzésben tanulók számára lehetőség biztosítását, a közoktatás finanszírozását is. Mint Lázár János kiemelte, a kuratórium a befolyt osztalékkal nem tehet mást, minthogy erre a közcélra fordítja a pénzt.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy Franciaországban, vagy éppen Portugáliában vagyonkezelői alapok léteznek, ezekbe van szervezve az állai vagyon, a forma tehát önmagában „nem ördögtől való”, a kérdés maximum az lehet, vannak e garanciális szabályok.

– Mezőhegyes esetében biztos, hogy vannak. – nyomatékosította Lázár János a felszólalásában. Hozzátette: a Ménesbirtok esete – amelyet korábban eladtak, majd visszavásárolta az állam – jól mutatja: a magánérdeket felülírta a közcél. Az alapítványi konstrukciót pedig azért akarják létrehozni, hogy ez ne is lehessen másként, soha ne merüljön fel újra a privatizáció lehetősége.

A képviselő a felszólalásában rámutatott arra is, a modellváltásról szóló heves vitában éppen a lényegről esik kevés szó, túl sok a pártpolitikai szempont, ám minden képviselőtársát szívesen látja Mezőhegyesen, hogy megmutassa: az állam vagyonát lehet jól működtetni a köz javára.

Lázár János a felszólalásában arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenzék által általában korrupcióval, a transzparencia és józan gazdálkodás hiányával vádolt kormány 2010 óta 70 százalékkal növelte az állami vagyont, 10 ezer milliárd forintról mintegy 17-18 ezer milliárd forintra.

A modellváltásról szóló javaslatok valóban jelentik az állami vagyon egy részével való gazdálkodás újragondolását, ám a kormány arra törekszik, hogy ez a vagyon a köz javát szolgálja, és a jó gazda gondossága is érvényesüljön.

Forrás: Nagy Szabolcs, Makó Híradó