Márki-Zayt a pálfordulása után gyorsan be is oltották

Több olvasónk is megjegyezte: vannak Márki-Zay Péternél sokkal idősebbek és krónikus betegségben szenvedők, a 48 éves polgármester a héten mégis megkapta előttük a koronavírus elleni védőoltást. A politikus ráadásul az amerikai Moderna-vakcinát vette fel, amit Vásárhelyen kevesen mondhatnak el magukról. A megyei oltási munkacsoport amúgy arra hívja fel a háziorvosok figyelmét, a Moderna felhasználási célcsoportjai elsősorban az idős, a krónikus betegek, a szoptatós és a várandós kismamák legyenek…

Kedden beszámoltunk: megkapta Márki-Zay Péter a koronavírus elleni védőoltást az önkormányzati sajtó jelenlétében Cs. Szabó Zsuzsanna háziorvos által. A polgármester az amerikai Moderna-vakcinát vette fel, ami ritkaságnak számít.

Egy akkori cikkünkben megírtuk: a politikus miközben az egyik kezét a vakcináért tartja, a másikkal a közösségi médiában szidja a kormány védekezését. Márki-Zay ugyanis újabb hátraarcot vágott le az utóbbi napokban, miután a vásárhelyi kórház elleni folyamatos hergelését, valamint a keleti vakcinák elleni hangulatkeltését követően a balliberális polgármester – hogy, hogy nem – hirtelen maga is megkapta az oltást, amire pedig saját bejelentése szerint csak néhány hete regisztrált. És hogy, hogy nem az amerikai Modernával oltotta be a háziorvosa.

Több olvasónk felhívta arra figyelmet, hogy míg Márki-Zay 48 éves, addig vannak nála sokkal idősebbek és krónikus betegségben szenvedők, akik viszont még nem kapták meg a védőoltást a városban. Többen azt kérdezték, egyáltalán hogyan működik a regisztráltak közötti rangsorolása a vásárhelyi háziorvosi rendelőkben.

Ennek tisztázására kértük Cs. Szabó Zsuzsanna háziorvost, aki beadta a vakcinát a polgármesternek. A doktornőnek e-mailben az alábbi kérdéseket tettük fel:

– Hányan regisztráltak eddig a koronavírus elleni védőoltásra a Doktornő körzetében?

– Hány pácienst oltott, illetve oltottak be eddig az Ön körzetében? Összesen mennyien vannak még, akik regisztráltak, és oltásra várnak?

– Megkapta-e már a vakcinát az összes 50 év feletti beteg a körzetében? Ha nem, akkor még mennyien várnak arra?  Van-e esetleg olyan 65 év feletti betege, akit még nem oltottak be? Ha igen, ők mennyien vannak?

– Beoltották-e már az összes krónikus betegséggel rendelkező páciensét az Ön körzetében? Ha nem, hány krónikus betege vár még vakcinára?

– Hány terhes anyuka, kismama jelentkezett az Ön körzetében oltásra? Hányan tudták közülük felvenni az oltást eddig, és hányan várnak még vakcinára?

– Választhatnak-e az Ön páciensei, hogy melyik vakcinával oltatják be magukat?

– Hány páciensének adott be eddig Moderna-vakcinát?

– Indokolta-e valami különleges körülmény, hogy már ezen a héten be kellett oltani Márki-Zay Péter Polgármester Urat? Mi alapján döntött arról, hogy melyik vakcinát ajánlja fel neki?

Cs. Szabó Zsuzsanna válaszában annyit írt: „Ezek a kérdések adatvédelmileg és orvosetikailag is szenzitív adatok, senkire nem tartozik, hogy kit milyen betegsége miatt veszünk előre vagy hagyunk későbbre, ezen kívül engem köt a titoktartás is, ezért sem kívánok nyilatkozni Önöknek ezekről a kérdésekről.”

Az ügyben megkerestük a Megyei Oltási Munkacsoportot, ami a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalon belül működik. Arra voltunk kíváncsiak, mi volt ezen a héten a prioritás, melyik korosztály került most sorra, az oltási sorrendben nevesítve vannak-e a polgármesterek, illetve kiknek javasolják beadni a Modernát.

A kormányhivatal azt írta: Ezen a héten országosan, így megyénkben is folytatódik, és elsőbbséget élvez az idős korosztály, a krónikus betegek, valamint szoptatós és várandós kismamák  oltása, ezért az ő beoltásuk, oltási sorrendben előbbre hozataluk elsődleges szempont. Emellett megkezdődött az aktív korúak oltása is.  A megyei oltási munkacsoport a vakcinák elosztását végzi és a koordinációs feladatokat lát el. Ugyanakkor iránymutatást is megfogalmaz arra vonatkozóan, hogy melyik vakcina esetén, melyik célcsoportok képezik elsősorban az oltandók körét. A vakcinák kiadását követően viszont a háziorvos az, aki az oltóanyagok konkrét felhasználásról dönt. Ezen a héten is a háziorvosok a praxisukba tartozó regisztrált pácienseiket oltják, a prioritási sorrendnek megfelelően. Az oltási tervben nem szerepelnek külön nevesítve a polgármesterek.

Az országos oltási munkacsoport iránymutatása szerint a Moderna-vakcina, az egyik legszélesebb körben alkalmazható oltóanyag. Éppen ezért, amikor a háziorvosok megkapják, minden esetben írásban hívjuk fel arra a figyelmüket, hogy annak felhasználási célcsoportjai elsősorban az idős, a krónikus betegek, a szoptatós és a várandós kismamák legyenek.”