Lázár János lett a Hagymatikum fejlesztésének kormánybiztosa 1

Az online kifüggesztés szerint a képviselő 23 hektárnyi földterületet szeretne megvásárolni, hogy azon később maga gazdálkodjon.

Az online kifüggesztett földvásárlási hirdetmény szerint 23 hektárnyi földterületet vásárolna meg Batida közelében Lázár János. A képviselő ezt 90 százalékban piaci alapú banki hitelből finanszírozná 10 százalék önerő mellett. A folyamat időigényes, a helyi gazdabizottság mellett a földhivatalnak is rá kell bólintania, az elővásárlásra jogosult helyi gazdák május 10-ig jelentkezhetnek be az eljárásba

Lázárnak és családjának egyébként más földterületei is vannak az érintett térségben. A közelben található a Batidai vendégház is, amelyben a képviselőnek – más vásárhelyi magánszemélyek mellett – jelenleg 22,92 százalékos tulajdonrésze van. A vadászház a helyi politika állandó gumicsontjának számít, annak ellenére, hogy tudomásunk szerint egyetlen forint támogatás, pályázati vagy állami forrás nem volt a turisztikai célú beruházásban, és eddig csak bevételt hozott Vásárhelynek.

A politikusok földvásárlása mindig érdekes téma a sajtóban, bár Lázár János esetében egyre kevésbé az. Ahogyan azt a Vásárhely 24 nemrég megírta, a képviselő még 1998-ban, azaz több mint két évtizede vette az első szántóját, és a tulajdonában lévő földeket azóta is folyamatosan bővítgette. Mára mintegy 70 hektár szántója, erdeje, legelője van, de szőlővel, töltéssel, sőt még kivett mocsárral is rendelkezik. Földterületeit eddig inkább bérbe adta, ám idén bejelentette, hogy a földbérletek lejárta után saját maga fog gazdálkodni földjein. Persze ez sem meglepő, tekintettel arra, hogy Lázár egy nyolcadik generációs helyi földműves család sarja, családtagjai Vásárhelyen közismerten az agráriummal, gazdálkodással foglalkoznak.

Tényleg regisztrált őstermelő lettem, és ezzel visszatértem oda, ahonnan a családom hét nemzedékkel ezelőtt elindult: az eke szarvához. Aki generációk óta itt él, az ezt a dolgot magyarázat nélkül is megérti, aki meg városi, az még magyarázattal se” – beszélt motivációiról a politikus a Vásárhely 24-nek, hozzátéve: elsősorban szántóföldi növénytermesztésben gondolkodik, de az állattenyésztés is a tervei között szerepel.

Borítókép: magyarmezogazdasag.hu, fotó: Bódis Krisztián