Bán Csaba húsvéti üzenete: Isten mindnyájunkhoz személy szerint szól 3

“Húsvét után szűnjön meg a halál és a szenvedés, növekedjen a boldog és örömteli élet. Igaz ez az egyéni és társadalmi életünkre nézve is, és igaz ez a pandémiára is. Szűnjön meg a vészhelyzet, újra tudjunk teljes életet élni. De igaz ez mindannyiunk egyéni életére nézve is” – írta portálunknak Bán Csaba. A Hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközség lelkészének ünnepi levelét változtatás nélkül olvashatják.  

“Húsvéti gondolat a Promenád olvasóinak

20Ámde Krisztus feltámadt a halottak közül, mint az elhunytak zsengéje. 21Mivel ember által van a halál, ember által van a halottak feltámadása is. 22Mert ahogyan Ádámban mindnyájan meghalnak, úgy Krisztusban is mindnyájan életre kelnek.”(1Kor 15,20-22)

Egyre többektől hallani és olvasni a sóhajt: „Mikor lesz már vége?”

Ez a lelkünkből-testünkből felszakadó kérdés nyilvánvalóan az egy évvel ezelőtti március óta tartó járványra vonatkozik. Valószínűleg mindannyian szeretnénk az ez előtti állapotot visszaállítani, amelyet sokkal inkább fájdalom-, könny-, szenvedésmentes időszaknak és egy eredeti állapotnak véljük, mint ezt a mostanit, amely sokunk számára gyásszal, mások számára fájdalommal és szenvedéssel, legtöbbünknek pedig kisebb-nagyobb testi és lelki megterheléssel jár. Ezt szeretnénk gyorsan elfelejteni és az eredeti, azaz járvány nélküli állapotot újra megélni. Ezért dolgoznak orvosaink, ápolóink nap, mint nap, ezért jelentkezünk egyre többen védőoltásra.

Ez a közös sóhajunk és élethelyzetünk engedi még jobban megértenünk a húsvéti feltámadás egy olvasatát. Készüljünk együtt húsvétra!

Mi keresztyének, Krisztus feltámadását, mint az életünknek és a világ eseményeinek egyetlen igazi nagy titkát szeretnénk megérteni, megérezni és átélni húsvétról-húsvétra, vasárnapról-vasárnapra, napról-napra.

E mostani élethelyzetünkhöz hasonló módon, már az első keresztyének is húsvét és a feltámadás alatt valami megromlott, eredeti állapot helyreállítását értették.

Ez az eredeti állapot természetesen nem egy járványhelyzet előtti helyzetet jelentett, hanem az Isten előtti eredeti állapot helyreállítását. Ez pedig nem más, mint az első emberpárnak, Ádámnak és Évának teremtésbeli léte. Az eredeti állapot, ahogy Isten az embert jónak, a maga kedvére, gyönyörűségére megteremtette. Az első embernek, Ádámnak élete azonban megromlott, fájdalommal, könnyel, szenvedéssel, izzadsággal teli élet lett. Gyermekeinknek így tanítjuk a bűneset történetét. Azóta az ember egy elrontott helyzetben él, amit Jézus Krisztus állított kereszthalálával és feltámadásával újra helyre. Az első keresztyének éppen ezért Jézus Krisztust második Ádámnak is nevezik. Pál apostol a feltámadásról sokszor és sokat ír, többek között a fenti idézet helyen, amit református lelkészek a nyitott sír szájánál,- végső búcsúzás és a reménység kifejezéseképpen -temetésekor olvasni szoktak. Fenti idézetünk erről a helyről való és a húsvéti üzenetet hirdeti: közel van az idő, hogy újra helyreálljon a teremtésbeli eredeti rend.

Ezen a húsvéton is ezt kérjük Istentől!

Húsvét után szűnjön meg a halál és a szenvedés, növekedjen a boldog és örömteli élet. Igaz ez az egyéni és társadalmi életünkre nézve is, és igaz ez a pandémiára is. Szűnjön meg a vészhelyzet, újra tudjunk teljes életet élni. De igaz ez mindannyiunk egyéni életére nézve is. Mi az én eredeti, rendeltetésszerű állapotom, családban, munkahelyen, hivatásban, közösségben? Hol találom meg igazi helyemet? – teheti fel magában az olvasó a kérdéseket.

Idehaza töltjük a húsvétot, ami alkalmas lehet a válasz megtalálására. Áldott húsvéti ünnepeket kívánok mindannyiunk számára!

Bán Csaba

Ótemplomi református lelkipásztor”