Lázár: Churchill érdekes, extravagáns figura volt, akitől minden mai magyar politikus tanulhat

Hódmezővásárhely polgármestere nem mindenki polgármestere, hanem csak azoké, akik rá szavaztak. A többieket üldözi, fenyegeti, bántja és verbálisan zaklatja – jelentette ki Lázár János a Rádió 7 keddi Közös Nevezőjében. A politikus arról is beszélt, hogy az ellenzéki politikusokat súlyos felelősség terheli, amiért a keleti vakcinák ellen kampányolnak, illetve arról is, hogy a fideszesek bármikor bármilyen elszámoltatás elé állnak, ha kell. Az Európai Unió kapcsán kifejtette, a kormány nem hajlandó identitáspolitikát csinálni a védőoltások beszerzéséből, még akkor sem, ha Brüsszel meg akarja büntetni Magyarországot.

Jó az irány, de még nem lehet hátradőlni

A műsor első témája az volt, hogy Magyarország az unión belül a legátoltottabb ország lett. Lázár János ennek kapcsán úgy fogalmazott: életveszélyes döntést hoztak azok a politikusok és kormányzati vezetők, akik Brüsszelre bízták magukat. – Nekünk, fideszeseknek Magyarországon, így Hódmezővásárhelyen és Makón is az emberi élet az első. Kötelességünk, hogy minden vásárhelyi és makói, illetve térségi választópolgárt meg tudjunk menteni, és vakcinához segíteni, valamint az ország jövője múlhat azon, hogy mikorra érjük el a szükséges átoltottságot – mondta az országgyűlési képviselő, aki mindenkit arra kér, hogy regisztráljon a védőoltásért. Felhívta külön a térségi pedagógusok figyelmét, akik az átszervezésnek köszönhetően most soron kívül beoltathatják magukat a rájuk bízott gyerekek egészségének védelme miatt.

A politikus rámutatott: hamarosan elérjük a 2,5 millió oltást hazánkban, ez azonban kevés a hátradőléshez, viszont kellően megalapozza az ország újraindítását. – Nem értem azokat az ellenzékieket, akik a védőoltások felvétele ellen kampányolnak, és akik Brüsszelt védik a magyarokkal szemben, holott az Európai Uniótól kevesebb vakcina érkezik a vártnál. Az unió európai és magyar életekért is hibáztatható, hiszen sokan oltás hiányában kerültek lélegeztetőgépre, rosszabb esetben temetőbe. Amíg a keleti vakcinák 600 ezer ember életét mentették meg és enyhítették a betegséget, addig a nyugati vakcinák hiánya miatt 20 ezer ember vesztette életét – jelentette ki Lázár. Leszögezte: a védőoltásokról nem a politikusok mondják meg, hogy melyik milyen, hanem olyan egészségügyi szakemberek, akik esküt tettek az emberi élet védelme érdekében.

Mindig kiállnak a magyar érdekekért

A Magyar Kormány kiáll a magyar emberekért, akkor is, ha az Európai Unió revansot akar venni, és meg akarja büntetni az országot. Az uniónak vannak kevésbé kedvenc országok, amiket hátrányos diszkrimináció ér: ilyen Magyarország is, mivel a V4-ekkel közösen kész és képes kiállni az érdekeiért akkor, ha Európa jövőjéről van szó – hangzott el a Közös Nevezőben.

– Mi ezt fogjuk képviselni, amíg a magyar választóktól bizalmat kapunk, és nem vagyunk hajlandóak ideológiai vitát csinálni a vakcinabeszerzésből. A lényeg, hogy van-e vakcina vagy nincs, nem pedig az, hogy honnan származik – hangsúlyozta Lázár János, utalva a keleti oltásokért kapott kritikákra, fenyegetésekre.

„Emberéletek elvesztéséhez vezethet a felelőtlen magatartás”

Kitért arra: súlyos felelősség terheli azokat a magyar politikusokat, akik kampányt folytatnak a keleti vakcinák ellen, és elbizonytalanították a választókat abban, hogy felvegyék a védőoltást. – Megdöbbentő tény, hogy például a vásárhelyi kórházban a hírek szerint sok olyan dolgozó van, akik a mai napig nem igényelték az oltást, mert azoknak hittek, akik a kormány és a védőoltások, a keleti vakcinák ellen beszéltek. Komoly felelősség terheli ezért a városvezetőket, akik nem beszélték rá az embereket a vakcinákra. Most azonban itt a lehetőség, minden pedagógust rá kell beszélni erre – magyarázta a képviselő.

Véleménye szerint emberéletek elvesztéséhez vezethet a vásárhelyi városvezetés és a polgármester magatartása, ugyanis a politikai hatalmukat arra használták és használják fel, hogy az embereket a kormánnyal szembefordítsák, elbizonytalanítsák, és megpróbálják a védőoltásokkal és az egészségügyi rendszerrel kapcsolatos bizalmukat megrengetni.

Üldözés, fenyegetés, bántás Vásárhelyen

A Közös Nevezőben arról is szó esett, hogy a vásárhelyi polgármester szerint ha a vidéki Fidesz összeszedi a legjobb embereit, akkor egy keresztrejtvényt sem tudnak megfejteni. Lázár János szerint a város első embere háborút és hadjáratot indított a fideszes választók ellen, illetve azokkal szemben, akikről tudvalévő, hogy nem rá szavaztak.

– Több száz embert eltávolított az önkormányzattól és az önkormányzati cégektől csak azért, mert fideszesek voltak. Nem a szakértelem számított, és az önkormányzatnál most nem dolgozik olyan, aki fideszes lenne. Ő nem mindenki polgármestere, hanem csak azoké, akik rá szavaztak. Üldözi, fenyegeti, bántja, verbálisan és politikai eszközökkel zaklatja azokat, akik nem rá adták a voksukat – mondta. Lázár hozzátette, Márki-Zay Péter ezen háborúja és hadjárata súlyosan veszélyezteti Vásárhely békéjét és jövőjét.

“Meg fogjuk védeni a becsületünket!”

Az ellenzék, köztük a Momentum elnöke, Fekete-Győr András folyamatosan azzal kampányol, hogy amennyiben elnyerik 2022-ben a választók bizalmát, akkor a Fidesz politikusait elszámoltatás elé állítják, és börtönbe küldik őket. Na de mit gondol Lázár János a beígért „felcsúti perről”?

– A fideszesek bármikor bármilyen elszámoltatás elé állnak, akár velem is lehet kezdeni. A Fidesz megvédi a saját, illetve a fideszes politikusok megvédik a saját becsületüket és egymás becsületét. Semmilyen vizsgálattól nem tartunk, nem félünk, bármilyen eljárásról van szó. Az az ember, akitől én félnék, még nem született meg, de amilyen az „adjonisten”, olyan lesz a „fogadjisten” is. Meg fogjuk védeni a Fidesz becsületét, mint ahogy az ország becsületét is – jelentette ki a politikus. Úgy véli, „az ellenzék minden nap jogállamiságért kiált, ugyanakkor antidemokratikus, diktatórikus, jogellenes  elszámoltatást, pereket ígérnek. Ilyen Fekete-Győr András is, aki lehet, hogy éppen az ÁVH-t hozná vissza, mint ami Rákosi Mátyás idején volt”.

Minden vásárhelyi véleményre szükség van

A tram-trainről elhangzott: a menetrend kialakítása kapcsán minden vásárhelyitől szeretne véleményt kérni. – A legfontosabb, hogy az új közlekedési eszköz biztonságos legyen, ezért kell sok-sok ezer kilométert megtenni a próbaüzem során a sikeres hatósági bizonyítványokért. Vannak, akik úgy szervezik a tömegközlekedést Vásárhelyen, hogy el akarják bliccelni a hatósági dokumentumokat és vizsgálatokat, amik bizonyítanák, hogy az utasok nyugodtan ülhetnek az adott járművekre. Mi azok közé tartozunk, akik 120 százalékos biztonságra törekszünk, és csak akkor áll a vasútvillamos közforgalomba, ha gyors és biztonságos lesz. Ezért mindenkitől megértést és türelmet kérek – fejtette ki a Közös Nevező vendége.

Aki azt is hozzátette, a mintaprojekt iránt egyre nagyobb az érdeklődés, sok nagyváros számára jelenthet példát a vásárhelyi fejlesztés Miskolctól Győrig. A jövőben az is elképzelhető, hogy tram-train kösse majd össze Makót Szegeddel és Vásárhellyel.

Most a vidék jön

– Makó bölcs döntést hozott, amikor a turizmusra építette a város jövőjét. Én azt a feladatot kaptam, hogy 9,5 milliárd forintot kell szereznem a Hagymatikum bővítésére, fejlesztésére, illetve ugyanennyit egy négy- vagy ötcsillagos szálloda építésére. Ennek igyekszem megfelelni – ismertette az aktualitásokat Lázár János a választókerület másik óriásprojektjéről. Mint elmondta, nehéz tárgyalásokon van túl az ügyben, de jó úton jár a siker felé.

A műsor végén még elhangzott: eddig a nagyvárosok, most azonban a vidék fejlesztésére fordít nagyobb figyelmet a kormány. A cél, hogy eddig soha nem látott erőforrás által javuljon a vidéki élet minősége. Erre összesen 7 ezer milliárd forintot biztosítanak az elkövetkezendő években.

Lázár János végül úgy fogalmazott, az idei húsvét a járvány miatt a szokottnál csendesebb és nehezebb lesz. Mindenkinek áldott ünnepet kívánt, a betegeknek gyógyulást, és vigasztalódást a családoknak, melyek veszteségeket kénytelenek elszenvedni. Nagyon vigyázzunk egymásra – kért mindenkit.

Fotó: Archív