Megkezdődött a kórház bővítése – mutatjuk, mi épül 2

Már felvonult a kivitelező a vásárhelyi kórháznál, ahol két új emeletet kap a járóbeteg-ellátást végző épületszárny. Cikkünkben összegyűjtöttük, pontosan milyen fejlesztések valósulnak meg a mintegy 1,8 milliárd forintos beruházás által.

Kallai Árpád hétfőn bejelentette: mérföldkőhöz érkezett a kórház és a Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesület közös, 3 milliárd forintos pályázata, aminek a legnagyobb és leglátványosabb része a két új emelet építése. – Mivel az ezzel kapcsolatos tervek 2-3 évvel ezelőtt készültek, és az építőiparban 30 százalékos drágulás tapasztalható, ezért megemelkedett a projekt költsége. Belső átcsoportosításokra és külső forrásokra volt szükség, aminek megteremtésében Lázár János országgyűlési képviselő segített, így az ő közbenjárásával indulhat a munka – ismertette az egészségügyi intézmény főigazgatója.

Megkezdődött a kórház bővítése – mutatjuk, mi épül 1

Íme, az építkezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók:

  • A munkaterület átadás megtörtént, a kivitelező felvonult, jelenleg állványozás és külső előkészítő munkák folynak. A tetőtérben megkezdődik hamarosan a munka. Gépészeti előkészítő feladatok kezdődnek, emellett le kell szigetelni a jelenlegi padlásteret, hogy lebontható legyen a tető és az oromfalak (kb. a nyár végén). Majd ezt követi a ráépítés.
  • A  két új szinten a belgyógyászat és a gyermekgyógyászat kap helyet. A két osztály átköltözésével profilváltozás nem történik, a meglévő tevékenységek költöznek át az új korszerű épületrészbe.
  • A II. emeleten lévő belgyógyászaton 6 db 3 ágyas, 2 db 4 ágyas szubintenzív, 3 db 2 ágyas elkülönítésre alkalmas, 1 db 1 ágyas és 1 db 2 ágyas kórterem kerül kialakításra, minden kórterem külön fürdőszobával felszerelve. Ezen kívül vizsgáló helyiségek, nővérdolgozó, konzultációs szoba és egyéb kiszolgáló és szociális helyiségek kapnak helyet a szinten. Ezen az emeleten kerül összeköttetésre az „A” épülettel a belgyógyászat, a büfé felett még egy emelettel bővített sóhajok hídja által.
  • A III. emeleti gyermekosztályon 2 db 4 ágyas, 4 db 3 ágyas, 1 db 2 ágyas gyermek kórterem, 2 db 4 ágyas csecsemő és 1 db- 4 inkubátorral felszerelt újszülött kórterem lesz. Minden kórterem fürdőszobával ellátott és egy szülő bent alvását is lehetővé tevő szoba szolgálja majd a komfortot. Ezen kívül a csecsemőkkel és újszülöttekkel bent tartózkodó szülőnek egy anyaszoba kerül biztosításra egy négyágyas szobában, külön fürdőszobával építve. Itt is vizsgáló szobák, szoptatós szoba, tejkonyha, nővérpult, nővér szoba, ügyintézési helyiségek és orvosi szobák kapnak helyet. Az osztály sajátosságát követve játszószoba is rendelkezésére áll majd a gyermekeknek.
  • A járóbeteg rendelő bejárata az udvar felől is teljesen megújul, egy kényelmesebb és célszerűbb akadálymentes bejárat által.

Mivel az építés működő házon fog megvalósulni, szakaszos lezárásokkal, nagy türelmet és megértést kérnek mind a dolgozóktól, mind a lakosoktól.

Az építési beruházás átadásának várható ideje 2022. március 31., a birtokba vételé várhatóan 2022 nyara.

Látványtervek:

Megkezdődtek a munkálatok - Két új emeletet kap a vásárhelyi kórház 1 Megkezdődtek a munkálatok - Két új emeletet kap a vásárhelyi kórház 2