Országos Bajnokságra utaztak a Hódok!

Kedd délután kezdetét veszi a CXXIII. Országos Bajnokság, amit a budapesti Duna Arénában rendeznek meg. Érdemes lesz követni a versenyt, hiszen a Hód Úszó SE sportolói is medencébe ugranak, és igyekeznek kvalifikációt szerezni a 2021-es világversenyekre. 

A Magyar Úszó Szövetség által szervezett 5 napos megmérettetés döntőit az M4 Sport is közvetíti, így akár a televízió készülékeken keresztül is szurkolhatunk a vásárhelyi úszóknak.

A Hód Úszó SE tagjai a hazai úszóelit legnevesebb versenyzőivel tűzdelt mezőnyben mérhetik fel pillanatnyi formájukat. A nevezett versenyzők között megtaláljuk a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát, a világbajnok Milák Kristófot, Kapás Boglárkát, az Európa-bajnok Jakabos Zsuzsannát, vagy a háromszoros ifjúsági olimpia bajnok Késely Ajnát is.

„Egy nagyon színvonalas, az átlagnál is erősebb bajnokság várható, mivel rendhagyó olimpiai évben járunk. A versenyzőimtől legalább hat döntős helyezést várok, de az egyéni számok mellett nagy hangsúlyt fektetünk a váltókra és a csapatépítésre is” – nyilatkozta a verseny előtt Máté Hunor, aki első sorban Batta Orsolyáért, Gál Olivérért, Juhász Jankáért és Ugrai Pannáért izgulhat majd.

Ugrai Panna korosztályának kiemelt versenyzője, az ifi válogatott keret tagja, utolsó éves ifi úszóként méreti meg magát a felnőtt mezőnyben. Egyéni versenyszámaiban döntős helyezéseket várok tőle, valamint a csapatváltók oszlopos tagjaként is számítok rá.  Az ő fő versenye idén az Ifjúsági Országos Bajnokság, az Ifjúsági Európa-bajnokság és reményeink szerint az Ifjúsági Világbajnokság lesz. Sajnos a 2020-as járványhelyzet miatt Panna első ifi éve elszállt, ezért szeretnénk a budapesti felnőtt Európa-bajnokságra kvalifikációt szerezni, hogy a saját világversenyei előtt némi tapasztalatot és rutint tudjon szerezni a nemzetközi mezőnyben.

Gál Olivér második éve ranglistavezető 50 m mellúszásban a magyar versenyzők között. A budapesti Európa-bajnokságon történő részvétel tőle reális elvárás, ennek megfelelően várom a szereplését az országos bajnokságon.

Juhász Janka abban a szerencsés helyzetben volt, hogy 2×3 hétig Kapás Boglárka edzőpartnereként Virth Balázs felügyelete alatt Dubajban és dél-afrikai edzőtáborban készülhetett a bajnokságra. 50, 100 és 200m gyorson, valamint a csapatváltókban várok tőle jó időeredményt.

Batta Orsolya fiatal felnőtt versenyző, saját versenyszámai mellett a csapatváltókban is jó egyéni szereplést várok tőle. A legutolsó versenyén, 200m gyorson úszott nagy egyéni csúcsának köszönhetően erre minden esélye megvan.

A Hód Úszó SE női különítménye három váltószámban áll rajthoz a magyar bajnokságon. Időeredményeik alapján a neves hazai úszóegyesületek között is előkelő helyen végezhetnek a 4 x 100-as, a 4 x 200-as gyorsváltóban, valamint a 4 x 100-as vegyesváltóban egyaránt” – összegezte a tréner.

Szabó Tamás, Dohányos Annamária, Forján Anna Bojana, Bányik Barnabás és Kis Noel edzője is bizakodó, és természetesen a legjobb eredményekre számít. Sibalin Dávidnak minden versenyzőjével szemben reális elvárásai vannak.

Szabó Tamás 50 mellen úszik. A felkészülés rendben ment, szerintem jól fog teljesíteni, sikerül bejutnia az „A” döntőbe. Ott már bármi lehet, hiszen az 50 méter az mindig egy olyan táv, amin sok a hibalehetőség. Az lesz a nyerő, akinek tökéletesen sikerül a futam.

Dohányos Annamáriának ez az első felnőtt éve. Az előttünk álló megmérettetésen csak egy versenyszámban indul egyéniben: 50 mellet fog úszni. A másik „szereplése” a 4 x 100 méteres női vegyesváltóban lesz, ő ússza a mellet.  A csapat érdekében megpróbáljuk kihozni a lehető legtöbbet.

Forján Anna Bojana 50, 100 és 200 méter háton fog úszni, illetve a 4 x 100-200-as női gyorsváltó, és a 4 x 100 méteres női vegyesváltó tagja. Egyéni számokban egyelőre a „B” döntő a reális célkitűzés, hiszen még ifjúsági korosztályba tartozik. Váltókban viszont erősek lehetünk, ott a döntőkre is van esélyünk.

Bányik Barnabás, szintén ifjúsági versenyző, felkészülése a Hód Úszónál történik, de az átigazolási rendszernek köszönhetően tótkomlósi színekben áll majd rajthoz. Számára ez hatalmas lehetőség és rendkívül jó alkalom a tapasztalatszerzésre, hasznos lesz megmérettetni magunkat az ifi OB előtt. Jó formában várja ezt az OB-t, így akár egy „B” döntőt is elcsíphet.

Kis Noelnek is ez az első serdülő éve, nincs még 15 éves sem. 1 napra utazik fel a versenyre, 200 méter hátat, azaz a fő számát ússza majd. Számára szintén a tapasztalatszerzés a legfőbb cél, fontos látnia hogy hova lehet eljutni. Nem utolsó sorban hatalmas erőt adhat neki a tudat, hogy 2 pályával mellette a szám legjobbja, a VB. 7. helyezett, Telegdy Ádám úszik majd” – tudtuk meg Sibalin Dávidtól.

A tokiói olimpiára történő felkészülés jegyében az időeltolódás miatt az előfutamokat rendhagyó módon délután, a döntőket délelőtt bonyolítják. Az délutáni programot 17:00 órától a MÚSZ YouTube csatornáján, a döntőket délelőtt 09:30-tól az M4 sportcsatornán lehet majd élőben követni.

A Hód Úszó SE versenyzőinek eredményeiről folyamatosan beszámolunk a következő napokban! Hajrá, Hódok, hajrá Vásárhely! 

Forrás: Hód Úszó SE