Itt a bizonyíték: nem először uszítaná az orvosokat a kormányra Márki-Zay (VIDEÓK)

Jakab Péter Jobbik-elnököt az előválasztást tervező ellenzéki szavazók 30%-a látná szívesen most miniszterelnök-jelöltként – derül ki a Závecz Reserach eddig nem nyilvános márciusi felmérésből. Erről a Telex számolt be. Márki-Zay Péter vásárhelyi polgármester jelenleg az utolsó a jelöltek között, 4 százalékon áll.

A korábbi, főleg tavalyi kutatások elsősorban Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kedvező adatait mutatták – az ellenzéken, illetve a teljes népességen belül -, ehhez képest számít meglepőnek, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje a Závecz Reserach kutatása szerint jócskán megelőzi őt. A Závecz Reserach legutóbbi pártpreferencia-mérései már nyilvánosságra kerültek, az egyes miniszterelnök-jelöltek állásáról azonban csak most jutott adatokhoz a Telex.

Fontos megjegyezni, hogy hivatalosan egyelőre Jakab Péter, Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter jelentette be a miniszterelnök-jelölti ambícióját, de mivel a háttérinformációk alapján Karácsony Gergely és Dobrev Klára indulása is egyre valószínűbb, így nem véletlenül kerültek bele ők is a kutatásba. A március 1-11. között, 1000 fő személyes megkeresésével készült, reprezentatív felmérés szerint a hat ellenzéki párt szavazói között – akik tervezik a részvételt az előválasztáson – jelenleg az alábbi sorrend alakult ki. A kérdés úgy hangzott: „Kit látna szívesen a következő politikusok közül miniszterelnök-jelöltként?”.

Jakab Péter (Jobbik) 30%

Dobrev Klára (DK) 28%

Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Fekete-Győr András (Momentum) 16-16%

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 5%

A többi nem tudta vagy nem válaszolt.

Závecz: Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay a fasorban sincs

Jelenleg a fenti, ellenzéki szavazók közötti sorrend az igazán releváns, ugyanis az ellenzéki előválasztáson nagy eséllyel a hat párt szimpatizánsai vesznek részt a legnagyobb arányban. Ha az összes lehetséges előválasztási szavazó válaszait nézzük (tehát ha beleszámoljuk a most még bizonytalanokat is), akkor Jakab előnye még nagyobb, és itt Dobrevnek gyengébbek a számai, Karácsony Gergelynek viszont erősebbek. Itt a következő a sorrend:

Jakab Péter (Jobbik) 19%, Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Dobrev Klára (DK) 15-15%, Fekete-Győr András (Momentum) 9%, Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 4%.

A többi nem tudta vagy nem válaszolt.

Fontos hangsúlyozni, hogy még hosszú hónapok vannak az előválasztásig (amelynek időpontja és lebonyolítása nyilvánvalóan a járványhelyzettől is függ), és addig még az új jelöltek belépése, illetve a már kampányoló jelöltek esetleges ballépése alapvetően megváltoztathatja ezt a sorrendet. Annyi azonban kijelenthető, hogy az ellenzéki oldalon jelenleg nem látszik nincs toronymagas esélyes a közös miniszterelnök-jelölti posztra.

Forrás: telex.hu