Alapjogokért Központ: Van egy összeomló ellenzék, s annak romjain mászik fel Gyurcsány Ferenc

Újabb bírálatot fogalmazott meg a baloldal az oltásokkal kapcsolatban. Az utóbbi egy-két napban – így például szerdán a Parlamentben is – amiatt támadta a kormányt a Demokratikus Koalíció, hogy nem oltanak elég gyorsan, hanem „raktárakban tárolják” a vakcinákat. A kormánypártok szerint ez álhír. Az igazság az, hogy Magyarország a második az uniós átoltottsági listán, ami annak köszönhető, hogy az uniós vakcinák mellett van keleti oltóanyag is – közölte az M1 Híradója.

A kormány képtelen megszervezi az oltást, ezért mindenki jobban járna, ha a háziorvosokra bíznák ezt a munkát” – mondta a DK alelnöke, Varju László a Parlamentben.

Csakhogy Gyurcsány Ferenc pártja néhány hete még azért támadta a kormányt, mert a közös brüsszeli vakcinabeszerzések mellett keleti vakcinákat is vásárolt. A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány ne riogassa tovább az embereket az orosz vakcinával.

A DK hónapokig hangolt az orosz vakcina ellen. Ennek akkor lett vége, amikor kiderült: a Szputnyik v hatékonysága 90 százalék fölötti és már a német kancellár is elismerően beszélt róla.

Gyurcsány Ferenc pártjának tagjai akkor a kínai vakcinát vették célba.

A DK egészségpolitikusa, Komáromi Zoltán pedig azt állította az ATV-ben: nem ért egyet azzal, hogy a betegségnél bármelyik vakcina jobb lenne. Végül néhány nappal később következett a pálfordulás: Gyurcsány Ferenc egy drámai bejegyzésben arról írt, hogy ismerősei oltást akarnak, bármi áron, bármilyet.

És a DK most azzal támadja a kormányt, hogy visszatartja a koronavírus elleni vakcinákat a háziorvosoktól. A Demokratikus Koalíció azonnali magyarázatot vár a kormánytól, hogy miért tartják vissza a vakcinát a háziorvosoktól. Miért van legalább hatszázezer felhasználatlan vakcina jelenleg is raktáron?

A kormánypártok szerint ez álhír. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta: raktáron a második körös vakcinák vannak.

A raktárban azért lehetnek vakcinák, mert a második dózisra is kell tartalékot képezni, ez egészésgszakmai kérdés. Miért akarják felülírni? Ami pedig az önkormányzati felajánlásokat illeti, nem az a probléma az országban, hogy nincs elég oltópont, hanem, hogy nem érkeznek meg a Brüsszel által ígért és lekötött vakcinák” – jelentette ki Dömötör Csaba.

A DK mellett más baloldali pártok is tagadják, hogy oltásellenesek lennének.

Annak ellenére, hogy az LMP-s Schmuck Erzsébet is beoltatta magát, szerinte nem készült végrehajtható oltási terv. Így véli a Párbeszéd is. „Ha nem lenne jól működő a magyar oltási terv, akkor nem mondhatnánk el, hogy Magyarország a második az uniós átoltottsági listán” –reagált az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Ha Magyarország a második a legeredményesebb az oltásban, akkor önök mégis mivel lennének elégedettek? Mi lenne önöknek tervszerű? Mi lenne önöknek szervezett? Ha nem az az oltás, ami eredményesebb, mint a német, mint az osztrák, mint a belga, mint a svéd, mint a spanyol az olasz, a francia? Mint Máltán kívül bármelyik EU-s ország? Önök erre, a második legsikeresebb oltási programra mondják azt, hogy ez kaotikus, nem tervszerű” – szögezte le Rétvári Bence.

Rétvári Bence hozzátette: a politikusi vakság előrehaladott tünetei jelentkeznek a baloldalon. Mert – mint fogalmazott – az ellenzék az objektív számok ellen beszél, vagyis oltásellenes, ami felháborító.

Forrás: hirado.hu