Káosz: a Volán és a Jovány buszai is járnak Vásárhelyen! 11

Újabb csavar a buszbalhéban: a Jovány Busz Kft. nem a nemzeti közlekedési hatóságnál, hanem egy Pest megyei magán-vizsgaállomáson próbálta meg beszerezni a személyszállításhoz szükséges engedélyt, amit az érintett állomás jogellenesen adott ki, ezért a területileg illetékes hatóság visszavonta. Vagyis a vállalkozás két járművének továbbra sincs meg a megfelelő minősítése!

Bármit is állít Márki-Zay Péter polgármester és a városházi propagandamédia, a Jovány Busz Kft. SLU-761 és SLU-762 forgalmi rendszámú autóbuszának továbbra sincs meg a „közforgalmú személyszállításra alkalmas” hatósági minősítése. Azaz nem rendelkeznek a megfelelő papírokkal ahhoz, hogy adott esetben részt vehessenek a hódmezővásárhelyi helyi tömegközlekedésben. A Promenad.hu értesülései szerint a vállalkozás – melynek működését nemrég „engedély nélküli buszokkal végzett személyszállítás” miatt három hónapra felfüggesztette a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal – kvázi „kerülőúton” igyekezett beszerezni az elmúlt napokban a megfelelő engedélyeket, csakhogy rajtavesztett, mert a Pest Megyei Kormányhivatal lecsapott a jogellenes cselekményre!

Több, kormányhivatali forrásunk szerint a Jovány Busz Kft. azt követően, hogy a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal három hónapra felfüggesztette a működését – amiatt, mert engedély hiányában végzett közforgalmú személyszállítási szolgáltatást –, egy Pest megyei magán-vizsgaállomáson próbálta meg beszerezni a személyszállításhoz szükséges engedélyt a külföldről megvásárolt buszokra. Úgy tudjuk, az engedélyt a magán-vizsgaállomás kiadta (erről számolt be nemrég diadalittasan a balliberális városvezető és lakájsajtója is), ami azonban jogellenes, hiszen ilyen engedélyt elsőként KIZÁRÓLAG a nemzeti közlekedési hatóság adhat ki. Magán-vizsgaállomás viszont NEM!

A helyzet így pofonegyszerű: az eljáró magán-vizsgaállomásnak a közforgalmú személyszállításra vonatkozó engedély megadására nem volt jogosultsága, ezért a Pest Megyei Kormányhivatal – mely a sajtóból értesült a jogellenes engedélyezésről – hivatalból visszavonta a jogellenesen kiadott engedélyeket. Úgy tűnik, a történtek miatt a vizsgáló állomás is megüti a bokáját, a Jovány-cég két busza pedig ugyanott tart, mint eddig, vagyis nincsenek meg a személyszállításhoz szükséges minősítéseik.

Lapunk megkereste a Pest Megyei Kormányhivatalt, mely érdeklődésünkre az alábbi szűkszavú, de egyértelmű tájékoztatást nyújtotta: „Jogosulatlan vizsgáztatási eljárás miatt a vizsgáló állomással szemben eljárás indult. Az új, módosított műszaki adatlapot a Jovány Kft. postai úton kapja meg”. Tehát egyértelműen megerősítették: a Jovány Busz Kft. SLU-761 és SLU-762 rendszámú buszainak „közforgalmi személyszállításra alkalmas” minősítését jogellenes engedélyeztetés miatt visszavonták.

Külön érdekesség a történetben, hogy – értesüléseink szerint – a Jovány Busz Kft. a jogellenesen kiadott engedélyt Békés megyében, az Orosházi Járási Hivatalnál jegyeztette be az érintett buszok forgalmi engedélyébe, feltételezhetően azzal a szándékkal, hogy a működési engedélyüket korábban felfüggesztő Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal ne értesülhessen a jogellenes eljárásól. Trükközés ide vagy oda, a cégnek azonban most a Pest Megyei Kormányhivatal döntése értelmében nincs más lehetősége, mint hogy törölteti a jogellenes bejegyzést az érintett buszok forgalmi engedélyéből.