Shakespeare is megirigyelné – valami bűzlik a vásárhelyi buszpályázat körül... 2

Minden alaptalan politikai vádat visszautasít a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal a Jovány Busz Kft. tevékenységi engedélyének felfüggesztése kapcsán. A honosításkor elvégzett szemle után a jármű bár részt vehet a közúti közlekedésben, azonban még nem jogosít menetrend szerinti személyszállításra, azt külön kell kérni. Ez utóbbi nem történt meg, a Jovány Busz nem kérte a Lengyelországból behozott buszainak a közforgalmú menetrend szerinti személyszállításra való alkalmasság megállapításához szükséges műszaki vizsgálatát – írja közleményében a Kormányhivatal.

Nem kérte a menetrend szerinti személyszállításhoz szükséges engedélyt a Jován Busz Kft., így buszainak biztonságossága nem volt garantált

Minden alaptalan politikai vádat visszautasít a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal a Jovány Busz Kft. tevékenységi engedélyének felfüggesztése kapcsán. Hivatalunk ahogyan eddig is, ezután is kizárólag szakmai szempontok alapján látja el közfeladatait. Nem engedheti meg egyik kormányhivatal sem, hogy olyan buszok járjanak menetrendszerűen – még ha ingyenesen is -, amelyeken nem végezték el a közforgalmú menetrend szerinti személyszállításra való alkalmasság megállapításához szükséges műszaki vizsgálatot.

A Jovány Busz 2021. február 3-án és február 8-án kizárólag honosítás iránti kérelmet terjesztett elő a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalhoz. A honosításkor elvégzett szemle után a jármű bár részt vehet a közúti közlekedésben, azonban még nem jogosít menetrend szerinti személyszállításra, azt külön kell kérni. Ez utóbbi nem történt meg, a Jovány Busz nem kérte a Lengyelországból behozott buszainak a közforgalmú menetrend szerinti személyszállításra való alkalmasság megállapításához szükséges műszaki vizsgálatát. Az a jármű, ami ennek ellenére mégis menetrend szerinti forgalomban vesz részt, jogsértést követ el.

A hatóság a honosításkor tévedésből a járművek műszaki adatlapjára felvezette a „közforgalmú személyszállításra alkalmas” záradékot is, ezt a forgalmi engedélybe is bejegyezték. Azonban a tévedést a kormányhivatal észlelte, ezért az SLU-761 és SLU-762 forgalmi rendszámú autóbuszok műszaki adatlapjairól a „közforgalmú személyszállításra alkalmas” bejegyzést törölte. Az erről szóló döntéseket a Jovány Busz képviselője február 19-én átvette, vagyis már tíz nappal azt megelőzően tudta, hogy két busza nem rendelkezik a szükséges engedéllyel, mielőtt a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatával kötött megállapodása szerint megkezdte volna a közszolgáltatást. A forgalmi engedélyekre tévesen felvezetett záradékok törléséről a Jovány Busznak kellett volna gondoskodnia, ám a társaság ennek a szolgáltatás megkezdéséig, azaz 2021. március 1-jéig nem tett eleget, sőt ezt csak külön felszólításra március 5-én teljesítette. Ezért járhatták be a sajtót a téves bejegyzést tartalmazó forgalmi engedélyek megtévesztő képei.

Sajnos nem először találkozik a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal azzal, hogy Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata ismeretek hiányából vagy szándékosan nem ad hiteles információkat az államigazgatás avagy a hatósági ügyintézés menetéről, nem tudja vagy nem ismeri a különböző hatóságok feladatait.

A Kormányhivatal eljárásának gyorsaságát a közérdek indokolta, az utasok és minden közúti közlekedésben részt vevő biztonsága mindenekfelett áll, az erre vonatkozó szabályokat minden személyszállítással foglalkozó vállalkozásnak be kell tartania, és ez alól egy önkormányzat megbízásából szolgáltatást végző cég sem lehet kivétel.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata